Včela medonosná se stala hospodářským zvířetem. Jak vypadá její chov?

Čas, peníze, fyzička a nějaké ty vědomosti –⁠ tak by měl vypadat balíček základní výbavy každého, kdo se chce stát včelařem. O tom, co včelaření všechno obnáší, mluví v rozhovoru Dana Belušová z Naučného střediska ekologické výchovy Kladno-Čabárna.

„Setkáváme se zájmem včelařů chovat 1–⁠2 včelstva, pokud možno bezzásahově tak, aby nechali včeličky lítat a koukali se, jak si hospodaří. Bohužel v dnešní době to není možné ani z legislativních důvodů, ani pro existenci včel samotných," vysvětluje v rozhovoru nad článkem Dana Belušová, která sama včelaření propadla už před lety. Včela je dnes podle odborníků chápána už jako hospodářské zvíře, které potřebuje péči. „Proto se snažíme v našem kroužku pro začínající včelaře, který tady máme už asi 10 let, učit těm základům, co včely potřebují, s čím se začínající včely budou potýkat a v průběhu jednoho roku je naučit všechny potřebné činnosti a potřeby včel poznávat tak, aby byli úspěšní a nakonec i včely z toho profitovaly a byly zdravé a životaschopné," vysvětluje Belušová.

Podle Dany Belušové často lidi přivádí ke včelařství touha po poznání původu medu a jeho „výrobní proces“ je zcela uchvátí. Pokud se tomuto koníčku chcete věnovat, budete k tomu ale potřebovat hned několik věcí – včetně technického a prostorového zázemí a také dostatku financí. „První rok si včelař vystačí s pořízením včel a vhodného stanoviště – to stanoviště je potřeba najít takové, které umožní včelám dobrý rozvoj, musí být pestrá krajina, musí být zdroj nektaru a pylu a blízký zdroj vody. Nejde vždycky umístit včelstva kdekoliv a je potřeba zejména koukat na dobrý způsob, aby vyhovoval i včelám," vysvětluje včelařka, která upozorňuje i na potřebnou fyzickou zdatnost. „Zvedání nástavků je po 20–⁠30 kilogramech, bez toho se včelařit nedá. A i to je pro spoustu včelařů limitující," dodává.

Hobby pro všechny

Podle Dany Belušové je včelaření vhodné pro celou rodinu – každý si tam totiž může najít to své. Pracemi kolem úlů počínaje, výběrem a vhodnou výsadbou květin i dřevin konče. Je však potřeba dávat velký pozor na používání chemie na zahradě a v okolí. „Přímé postřiky rostlin nemusí být přímo jedovaté, ale pokud se provádí v době, kdy je maximální let včel a jiných opylovatelů, tak ten přímý zásah jakýmkoliv postřikem je pro ně zničující," říká v rozhovoru Dana Belušová. Pokud se včela dostane do kontaktu s postřikem např. ovocných stromů, zpravidla už ani nedoletí do úlu a včelař to zaznamená jen jako ztrátu létavek. „Tím pádem v úlu chybí zásobovačky, včely nedostávají vodu, nedostávají potravu, takže v době maximálního rozvoje, kdy jsou nově vznikající generace závislé na donášce potravy, tak to včelstvo kolabuje a je vlastně ohroženo na své existenci.“

SOUTĚŽTE S NÁMI A VÝROBCEM KRMIV NATIVIA!

Zdravý a nakrmený pes je spokojený pes! 🥰 A proto jsme si pro vás s naším partnerem pořadu Nativia - české krmivo pro...

Posted by Prima Mazlíček on Saturday, May 1, 2021

Tagy: