Do sbírky pro vdovu po Ptáčkovi už lidé poslali dva miliony. V diskusi se rozhořela hádka

Profesor psychologie Radek Ptáček v podcastu ON TOPIC

Okolnosti úmrtí psychologa Ptáčka

Ve sbírce na pomoc rodině zesnulého psychologa Radka Ptáčka, kterou založily kamarádky a kolegyně jeho manželky, se během dvou dnů vybralo přes dva miliony korun. Někteří uživatelé na sociálních sítích ale polemizují o jejím smyslu a mluví o „hyenismu“ a „vychcanosti“. Jiní ale rodinu hájí a upozorňují, že když někdo nechce přispět, tak nemusí.

„Jsme kamarádky a kolegyně Hanky. Víme, že nemůžeme zmírnit bolest a zármutek, které celá rodina prožívá. Rozhodly jsme se založit tuto sbírku, abychom jí a jejím dětem pomohly alespoň s vyřešením finančních záležitostí. Bolest, kterou nyní rodina prožívá, je velká a řešení dostatku potřebných financí je dalším obrovským stresovým faktorem,“ píše se u sbírky.

ČTĚTE TAKÉ: Srdce mám na milion kousků. Manželka zesnulého psychologa Ptáčka sdílela dojemný vzkaz

Ta byla založena ve čtvrtek 6. září. V neděli ráno bylo vybráno už více než 2,2 milionu korun. Cílovou částku zakladatelky nastavily na deset milionů, vybírat chtějí ještě 58 dnů.

Vybrané peníze mají pokrýt zejména hypotéku. „Hanka se tak kromě toho, že prožívá obrovský smutek, stala ze dne na den hlavou rodiny. Obává se proto toho, jak bude schopna zajistit vše pro své děti. Vzhledem k tomu, že dědické řízení proběhne až v budoucnu a může se táhnout dlouhé měsíce, využije rodina finanční podporu na zaplacení hypotéky, nejaktuálnější platby a zabezpečení běžných potřeb a chodu rodiny. Dále také bude zaplaceno nutné vybavení pro děti, výdaje spojené s péčí o ně, ale také psychická podpora po prožité tragédii,“ vysvětlují zakladatelky sbírky.

Příliš vysoká částka?

Ohledně sbírky a jejího smyslu se ale na sociálních sítích strhla velká diskuze, která se vede pod vlivem informace, že psycholog Ptáček zřejmě spáchal sebevraždu. „Je to totální vychcanost. Jde pochopitelně o neštěstí, ale jsou lidi v daleko horších podmínkách. 10 000 000 chtějí proč? Oni nemají žádné peníze? Tomu nerozumím,“ napsal jeden z uživatelů. „Chápu základní podporu do vyřízení životní pojistky a sirotčího a vdovského příspěvku. Ale 10 mega je výsměch všem, kteří jsou ke své rodině odpovědní. Nechat tu barák na hypotečním úvěru a ženu a tři děti bez zajištění je vrchol sobectví. Pokud pojištění má, nechápu cílovou částku,“ napsal další.

„Vybírat od lidí na hypotéku světoznámé úspěšné slavné osobnosti, která navíc ukončila život z vlastního rozhodnutí, mi přijde hyenismus,“ komentoval další uživatel. „Mně osobně vadí, jak ho všichni hrozně opěvují, ale co to bylo za slabocha nechat tu manželku a tři děti? Vyhlášenej psycholog a zabije se? Bez toho, aby je zajistil, takže se musí pořádat sbírka? Nemám problém přispět, přispívám běžně na plno věcí, ale z principu mi tohle vadí,“ komentoval další uživatel.

Každý se může rozhodnout, zda přispět

Jiní ale rodinu hájí. „Hyenismus by dejme tomu možná vzdáleně byl, kdyby tu sbírku založila ta vdova. Takhle buď chcete a přispějete, nebo nechcete a vůbec vás to nemusí zajímat. Až tak jednoduchý to je...“ sdělil další z uživatelů. „Hyenismus? Každý si může vybrat, zda peníze pošle či ne. Matka se třemi dětmi v těžké situaci a po výpadku druhého příjmu. Žití stojí peníze. Jestli nemá blíž k hyenismu tweetovat ‚unpopular opinion‘ o aktuální tragické události týkající se známé osoby,“ uvedl další. „Já ti dám hyenismus. Koukej jí něco poslat. Doteď jsem nevěděl, že měl tři děti. Je to pro mě nepochopitelné sobectví,“ sdělil další.

Jiný z komentátorů se pozastavil nad „klasicky českým přístupem“. „Když má soused kozu, tak já nechci taky kozu, ale chci, aby mu ta jeho zdechla. Přejte a bude vám přáno. Pokud nechcete přispět, nepřispívejte, nebo přispějte někomu jinýmu. Co je vám vlastně do toho?“ uvedl.

Radek Ptáček byl profesorem lékařské psychologie, klinickým psychologem a psychoterapeutem. Působil na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy či na University of New York in Prague. Zabýval se psychologií dítěte, věnoval se vzdělávání lékařů, soudců a sociálních pracovníků, publikoval, vystupoval často v médiích.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Lidé se loučí s Karlem Heřmánkem. Přišli Kostka i Satoranský, vzkaz napsala také Černohorská

Tagy: