Ještě nakažlivější než omikron? Ve Francii našli novou variantu koronaviru, má 46 mutací

Vědci zkoumají koronavirus v laboratoři

Nová mutace nalezena ve Francii

Francouzští vědci objevili novou variantu koronaviru, která obsahuje celkem 46 mutací. Dostala prozatímní název B.1.640.2 a podle odborníků může pocházet z africké země, informují zahraniční weby. Množí se tak spekulace, že by mohla být nakažlivější než omikron.

V jižní části Francie hygienické stanice pozitivně otestovaly celkem 12 pacientů, u nichž podle lékařů testy prokázaly „netypickou kombinaci viru“. Varianta má mít 46 mutací, informuje britský web Express.

Odborníci z francouzského vládního programu IHU Mediterranee Infection v Marseille uvedli, že by nová varianta mohla pocházet z africké země, a to od Francouze, který se vrátil z Kamerunu ve střední Africe. Nová varianta odhalená ve Francii zatím dostala název B.1.640.2. Nebyla však oficiálně potvrzena.

Odlišné varianty nemusí být nutně nebezpečnější. Vzhledem ke 46 mutacím se z ní ovšem stává „varianta vzbuzující obavy“ stejně jako omicron, informuje web Focus. Do které kategorie bude tato nová varianta spadat, se teprve ukáže.

„V tuto chvíli toho nelze o nové variantě moc říct, mutace jsou na denním pořádku. Nyní je víceméně věcí náhody, že právě tato byla nahlášena. Existuje mnohem více mutací, kterých si ani nevšimnete,“ uvedl lékař Christoph Specht v rozhovoru pro RTL.

Dostatečné informace přitom vědci nemají ani o omikronu. Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) bude ale v Česku dominovat zřejmě už za 10 až 14 dní. O této variantě se vládní odborníci domnívají, že je sice nakažlivější, avšak nemusí způsobovat tak četné těžké průběhy nemoci jako například delta.

Za poslední týden se v Česku z 18 tisíc testů ukázalo podezření na tuto variantu u 15 procent případů. Delta a její subvarianty tvoří 85 procent. Podle predikcí Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) může vlna omikronu přinést až 50 tisíc nových případů denně a kolem sedmi tisíc nakažených v nemocnicích.

Tagy:
Afrika Francie mutace Státní zdravotní ústav Česko koronavirus COVID-19 pandemie koronaviru Kamerun Krajská hygienická stanice varianty Marseille omikron Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR