Bílá chobotnice s tlustými chapadly baví svět. Nový objev má jméno podle animované postavy

Chobotnice

Bílá chobotnice je příznačně pojmenovaná podle známé postavičky hodného ducha Caspera. Poprvé byla spatřena už v roce 2016, ale až nyní ji vědci začínají plně poznávat. S informacemi přišel britský web The Guardian.

Je bílá a má poněkud tlustší chapadla. Tak vypadá nový druh hlavonožce, který byl objeven na Havaji v hloubce větší než 4 tisíce metrů, což je pro chobotnice poněkud neobvyklé. Kvůli jejímu přízračnému vzhledu ji vědci prozatím pojmenovali podle animované postavičky ducha Caspera. Dalším hlavonožcem, kterému byla předlohou pohádková postava, je Dumbo chobotnice.

První, co na chobotnici vědce zaujalo, byla její barva. Je totiž poněkud nezvyklé, aby byla chobotnice tak světlá. Hlavonožci totiž mají barevné chromatofory, které jim umožňují maskovat se před predátory. A to dokonce i v hlubokých mořích. Zvláštnost této chobotnice upoutala také Janet Voightovou, kurátorku bezobratlých v Muzeu přírodní historie v Chicagu . „To je úplně nové a jiné,“ řekla pro The Guardian.

Výzkum zatím probíhá pomocí videozáběrů

Casper chobotnice má také nezvykle krátká chapadla. Proč tomu tak je, zatím vědci neumí vysvětlit. Voightová si nicméně myslí, že je to proto, že místo toho, aby po kořisti natáhla chapadlo, přetočí své tělo tak, aby měla ústa přímo pod kořistí.

Vědci hlavonožce zkoumají již déle než pět let procházením materiálu nasbíraného při hlubokomořských výzkumech napříč Pacifikem. A podle nashromážděných záběrů je Casper chobotnic v moři spousta. „Mohlo by se zdát, že jsou docela běžné. A to jen dokazuje to, že o nich víme opravdu málo,“ uzavřela Voightová.

Tagy: