Velký výzkum rakoviny: Ke vzniku přispívá špatná strava i absence očkování. Na co dát pozor?

Mladí lidé by měli věnovat pozornost klíčovým faktorům podporujícím vznik rakoviny. Podle zprávy Americké asociace pro výzkum této nemoci je vhodné vyhýbat se nadměrnému užívání antibiotik, jíst červené maso maximálně třikrát týdně, používat kondom a omezit nadměrné pití alkoholu.

V nové výroční zprávě Americké asociace pro výzkum rakoviny (AACR), zveřejněné v úterý večer, se hlavní pozornost věnuje rostoucímu počtu případů rakoviny u mladých lidí. Informoval o tom britský web Daily Mail. Od roku 1995 se v USA totiž zvyšuje počet případů rakoviny v raném stadiu, včetně rakoviny tlustého střeva, konečníku, děložního čípku, prostaty, prsu a endometria.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vědci stvořili „průhlednou“ myš, kůží jí prosvítají orgány při práci. Použili barvivo z chipsů

Zpráva AACR odhaduje, že v roce 2024 budou v USA diagnostikovány dva miliony nových případů rakoviny ve všech věkových kategoriích. Z toho asi 4,2 % připadne na osoby ve věku 18 až 50 let, které jsou tradičně považovány za příliš mladé na to, aby onemocněly rakovinou.

Předpokládá se, že rakovina je způsobena kombinací genů a prostředí, v nímž se člověk pohybuje. Vědci z AACR uvedli, že přibližně 40 procent všech případů lze spojit se šesti různými modifikovatelnými rizikovými faktory. U mladých lidí mezi ně patří: nezdravá strava, obezita, chemické látky v životním prostředí, antibiotika, alkohol a sedavé zaměstnání.

Nedostatek pohybu

Jen čtvrtina dospělých a jeden ze šesti středoškoláků splňuje doporučení amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí ohledně pohybu. Agentura uvádí, že každý člověk by měl každý týden absolvovat 150 minut středně intenzivní fyzické aktivity, jako je běh, plavání nebo nějaký sport, a dva dny aktivity na posílení svalů, jako je zvedání činek. Nízká úroveň pohybu v mládí je totiž spojena s rizikem vzniku rakoviny v dospělosti. Zpráva rovněž zdůraznila, že strava je hlavním faktorem, který ovlivňuje vznik rakoviny u mladých lidí.

Nezdravé stravování

Vědci z AACR uvedli, že znepokojující je zejména strava závislá na červeném mase, vysoce zpracovaných potravinách a s nedostatkem čerstvých produktů. Podle nich by lidé neměli jíst červené maso více než třikrát týdně. Rovněž uvádějí, že zpracované maso, jako jsou párky v rohlíku, slanina a salámy, by nemělo být zařazováno do běžného jídelníčku, protože je spojováno se zvýšeným rizikem výskytu více druhů rakoviny. Vědci také zjistili, že dospívající a mladí dospělí mají tendenci se stravovat méně výživně než starší dospělí – dávají přednost pohodlnému jídlu z rychlého občerstvení.

„Snížení nebo vyloučení konzumace vysoce zpracovaných potravin, rychlého občerstvení a nápojů s vysokým obsahem cukru má zásadní význam pro omezení epidemie obezity a snížení zátěže souvisejícími nádorovými onemocněními,“ uvádí zpráva. Sladké nápoje jsou mnohdy spojovány s rakovinou jater, tlustého střeva a cukrovkou.

Ukázalo se, že při konzumaci jednoho nebo více slazených nápojů denně je pravděpodobnost vzniku rakoviny jater až 1,8krát vyšší než u těch, kteří je nekonzumují. V reakci na tato zjištění zpráva AACR upozornila, že řešením může být i daň z cukru. Ze závěrů výzkumu Obesity Evidence Hub totiž vyplývá, že použití této daně snížilo množství konzumovaných sladkých nápojů v daných oblastech.

Nadměrná konzumace alkoholu

Riziko vzniku šesti různých druhů rakoviny zvyšuje nadměrná konzumace alkoholu. Ta je navíc spojována s 5,4 procenty všech případů rakoviny v USA. U mladých dospělých, kteří v rané dospělosti konzumovali velké množství alkoholu, se riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku zvýšilo 1,5krát. „Bohužel povědomí o souvislosti mezi alkoholem a rakovinou je stále nízké,“ uvádí se ve zprávě.

Podle britské organizace Cancer Research UK působí alkohol na každou část těla jinak, ale obecně může zvyšovat riziko rakoviny tím, že ztěžuje reakci buněk na poškození a změny, což zvyšuje pravděpodobnost jejich mutace v rakovinné útvary. Pití alkoholu může také dočasně opotřebovat buňky v našich ústech a krku, čímž se stanou propustnějšími pro další karcinogenní chemické látky, jako je například cigaretový kouř.

Nadváha a obezita

S nadváhou nebo obezitou je spojeno 15 různých druhů rakoviny – od krve přes mozek až po močový měchýř. Účinným způsobem, jak snížit riziko vzniku rakoviny související s obezitou, může být snížení hmotnosti. Zpráva uvádí, že předchozí lékařské zásahy, které snižují výskyt rakoviny, jako například operace na snížení hmotnosti, se ukázaly jako obzvláště účinné.

Nadměrné užívání antibiotik

K nárůstu výskytu rakoviny u mladých lidí mohou přispívat i další zdravotní potíže. Patří mezi ně nadměrné užívání antibiotik. Dlouhodobé užívání antibiotik může totiž narušit jedinečnou biologii trávicího systému. To by mohlo umožnit rakovině snadněji se utábořit ve střevech, domnívají se vědci.

Studie ukázaly, že u lidí mladších 50 let užívajících antibiotika byla pravděpodobnost vzniku rakoviny tlustého střeva 1,5krát vyšší, zatímco u lidí starších 50 let byla při stejném scénáři pravděpodobnost vzniku tohoto onemocnění pouze 1,1krát vyšší.

Očkování proti papilomaviru

Kromě antibiotik zpráva upozorňuje na vliv vynechání očkování proti lidskému papilomaviru, vysoce nakažlivé pohlavní nemoci spojené s rakovinou hlavy, krku, hrdla, děložního čípku a úst. Pro dospívající mládež je k dispozici řada očkování proti lidskému papilomaviru, která prokazatelně brání tomu, aby se u dívek v pozdějším věku vyvinula rakovina děložního čípku.

V USA však jednu nebo více dávek tohoto očkování dostalo pouze 38 procent dětí, zatímco ve Velké Británii 76 procent a v Austrálii 84 procent.

Chemické látky v životním prostředí

V neposlední řadě zpráva AACR zdůraznila riziko vystavení chemickým látkám v životním prostředí, ale neupřesnila, o jaké chemické látky se jedná. Například předchozí výzkum Národního institutu pro rakovinu spojoval pitnou vodu, která obsahuje dusičnany, chemické látky, které vznikají při působení hnojiv na ovzduší, s rakovinou tlustého střeva a konečníku.

Ze zprávy AACR podle ředitelky Margaret Fotiové vyplývá, že prevence rakoviny u většiny lidí funguje. Jen v letošním roce schválily americké regulační orgány 15 různých nových způsobů léčby rakoviny.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nemocnice na kolech. CNN exkluzivně v tajném vlaku, kde zachraňují raněné ukrajinské vojáky

Tagy: