Vedení Sněmovny ovládnou ženy. Kdo všechno chce krotit diskuze poslanců?

Ve vedení Sněmovny usednou minimálně tři ženy. Oproti minulému vedení dolní komory je to velká změna, dolní parlamentní komoře totiž šéfovali pouze muži. Je možné, že političky nakonec v čele dolní komory budou i čtyři.

Předseda Sněmovny a místopředsedové mají hlavní slovo při jednání pléna. Schůzi vždy řídí někdo z nich, uděluje slovo, napomíná poslance, kteří nedodržují čas. Adeptkou na šéfku dolní komory je mimo jiné předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

S její nominací souhlasí i koalice Pirátů a STAN, a tak má funkci téměř jistou. Vedení Sněmovny se bude volit na ustavující schůzi v pondělí 8. listopadu.

„Krizová doba, kterou si celá naše společnost prochází, vyžaduje víc než kdy dřív, aby vysocí ústavní činitelé společnost sjednocovali, motivovali a šli dobrým příkladem. V současné době je to bohužel spíš naopak. Zároveň je potřeba vrátit důvěru v to, že ústavní funkce neslouží zájmům pochybných partiček. Důvěru, že demokratické principy nebudou ohýbány. A důvěru, že slušnost není slabost,“ napsala Pekarová Adamová.

Místopředsedkyní Sněmovny se chce stát pirátská poslankyně Olga Richterová. Ta původně usilovala o ministerstvo práce a sociálních věcí, Piráti ale nakonec svoji prioritu změnili.

„Společně s koalicí Spolu jsme se dnes domluvili na novém složení vedení Sněmovny. Gratuluji Markétě Pekarové Adamové k postu předsedkyně. Mám radost, že Piráty bude ve vedení Sněmovny jako místopředsedkyně reprezentovat Olga Richterová,“ uvedl pouze na Twitteru předseda Pirátů Ivan Bartoš. Pro web Aktuálně Bartoš dodal, že Richterová o ministerstvo práce neusiluje z osobních důvodů.

Místopředsedkyní chce být znovu Jermanová

Třetí ženou ve vedení Sněmovny bude poslankyně hnutí STAN Věra Kovářová. „Nominace Věry Kovářové je logická, protože je to zkušená poslankyně, která ze svého desetiletého působení už zná jednací řád i legislativní procedury nazpaměť. Kolegové napříč stranickým spektrem ji vždy cenili za vysoké pracovní nasazení i schopnost nalézt konsenzus,“ komentoval šéf poslanců STAN Jan Farský. Kovářová je poslankyní od roku 2013.

Žen v čele dolní komory ale může být ještě více. Seznam Zprávy informovaly, že o funkci má zájem bývalá středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová. Ta už místopředsedkyní Sněmovny byla v letech 2013 až 2016. Z dolní komory odešla, když s ANO vyhrála krajské volby a stala se středočeskou hejtmankou.

Nová Sněmovna by měla mít šest místopředsedů, o jednoho více než dosavadní. Dva místopředsedy by mělo mít hnutí ANO, naopak žádné zastoupení ve vedení nemá mít SPD.

Přesila žen ve vedení Sněmovny bude změnou od minulého volební období, kdy funkce zastávali pouze muži. V minulosti se už však stalo, že političky v čele převažovaly.

Například v roce 2010 byla předsedkyní dolní komory Miroslava Němcová z ODS. Místopředsedy byli Lubomír Zaorálek, Kateřina Klasnová za Věci veřejné a za TOP 09 Vlasta Parkanová.

Tagy: