Velikonoce bez respirátorů. Odložit bychom je mohli v dopravě, Válek chystá rozvolnění

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09)

Pokud bude dobré počasí, možná bychom mohli rozvolnit a respirátory odložit ve veřejné dopravě. Pro CNN Prima NEWS to ve středu uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Dodal, že například v nemocnicích by byl stále ještě opatrný.

„Pokud bude podobné počasí jako dneska a bude trvat ještě dva, tři dny, tak si myslím, že budeme mít dostatek dat na to, abychom mohli Velikonoce opravdu mít bez roušek,“ sdělil Válek CNN Prima NEWS. Potvrdil tak svá dřívější slova o tom, že by si Češi mohli užít „normální Velikonoce“.

„Rozhodně bych chtěl uvolnit i některá další opatření, například omezení pro cizince, kteří k nám cestují, nebo občany, kteří se vracejí,“ doplnil ministr s tím, že bude záležet na počasí. Původně hovořil o konci roušek v hromadné dopravě od 1. dubna.

Poslanec ANO a lékař Julius Špičák by ale ještě opatření nerušil. „Vidím ten stav pořád jako vážný a s tímto rozvolněním bych ještě počkal. Já bych ještě ponechal roušky ve zdravotnickém zařízení, sociálním a v MHD. Myslím si, že tam bude vysoká koncentrace,“ prohlásil Špičák.

Naopak lékař zvolený za KDU-ČSL Tom Philipp rozvolnění vítá. „Začátek dubna je, myslím, správný, ale záleží na Institutu pro zvládání pandemie, který zvažuje nejrůznější aspekty a který dává doporučení panu ministrovi,“ sdělil Philipp.

V nemocnicích ještě respirátory zůstanou

Šíření respiračních infekcí obecně podle odborníků souvisí i s počasím, viry se více přenášejí od podzimu do jara. Také proto, že lidé tráví více času ve vnitřních prostorách.

V současné době je zakrývání dýchacích cest dál povinné v hromadné dopravě, jako jsou vlaky, autobusy, letecká doprava i MHD. Nosit respirátory je dál nutné také v pobytových zařízeních sociální péče a zdravotnických zařízeních. Kromě nemocnic, ordinací a čekáren je třeba respirátor i v lékárně.

Ve středu přibylo v Česku 5 287 potvrzených případů covidu, nejméně ve všední den od začátku letošního roku. Nejméně je i podezření na opakované nákazy. Lidé se ale i s příznaky chodí výrazně méně testovat. Zatímco na přelomu ledna a února letošního roku bylo podle dat ministerstva zdravotnictví denně i více než 150 000 PCR testů, v současné době je jich asi šestkrát méně. Od dubna navíc zdravotní pojišťovny omezily počet laboratoří, kterým testování proplácejí.

Tagy: