Pozor na spotové ceny energií, varuje úřad. Zákon umožní snadněji od smluv odstoupit

Nenechte účet za elektřinu, aby vás zruinoval. Začněte s energiemi spořit.

Současná energetická krize je obzvlášť nepříjemná pro ty, kteří mají sjednaný spotový tarif – právě jim se totiž účty za elektřinu odvíjí přímo od cen na burze. Energetický zákon připravený vládou Petra Fialy (ODS) má ale lidem pomoci jejich nevýhodné smlouvy vypovědět.

Novela energetického zákona přitom míříla primárně na zastropování cen energií. Zákon už podepsal prezident Miloš Zeman a fungovat má od letošního listopadu. Kromě zastropování cen elektřiny na šesti korunách za kWh a plynu na třech korunách za kWh je v zákonu obsaženo snadnější zrušení nevýhodných smluv u spotových cen.

Lidé se spotovými tarify jsou nyní ve velmi nepříjemné pozici. U spotových produktů se totiž rychle mění cena. Energetický regulační úřad proto před nimi varuje. Někteří dodavatelé například nemusí ceny promítnout do záloh hned a na domácnosti by tak při ročním vyúčtování čekal vysoký nedoplatek.

Úřad také připomněl, že někteří dodavatelé tlačili své klienty do spotových tarifů z běžných ceníkových nebo fixovaných produktů. Z pohledu dodavatelů se jedná o zoufalou snahu, jak nepřijít o peníze v době vysokých cen energií. Tuto strategii ale odnášejí spotřebitelé, na které padne vysoká cena energií.

Snadné vyvázání ze smlouvy

Podle úřadu zákon produkty jako spotové tarify nezakazuje. Přesto je třeba brát zřetel na velké riziko, které souvisí s dynamickým tarifem. Spotové produkty totiž nemají pevný ceník a jejich dodávky se určují podle vzorce, který se odráží od cen na burze. „Ty se dnes těší oblibě zvlášť u menších dodavatelů, kteří nemají dostatečné finanční rezervy a riziko cenových výkyvů přenášejí na zákazníky,“ řekl člen rady Energetického regulačního úřadu Ladislav Havel.

Úřad proto začal s ministerstvem průmyslu jednat o úpravě, která posílí právo spotřebitelů. Účinností energetického zákona totiž dochází ke zpřísnění podmínek, za kterých mohou dodavatelé nabízet spotové produkty.

Novela také umožňuje spotřebitelům snáze vypovědět smlouvu, která obsahuje spotové ceny. Tento nástroj však mohou využívat pouze lidé, nikoliv firmy. Opatření se týká také smluv na dobu určitou i neurčitou. Pokud je ve smlouvě o spotovém tarifu ujednání, že dodavatel může změnit sjednané ceny energií podle burzovního vývoje, tak bez výslovného souhlasu spotřebitele se nebude k tomuto ujednání přihlížet.

Tagy: