Veterinář a odborník na výživu Leoš Železný radí: 5 tipů pro správnou výživu štěňat

Každý páníček chce pro svého pejska jen to nejlepší. Správnou péčí, a hlavně vhodnou stravou mu můžete zajistit dlouhý a šťastný život po vašem boku. Se správnou výživou je důležité začít již od prvního okamžiku, kdy si malé štěňátko přinesete domů. Existuje však mnoho tipů, rad a zažitých stereotypů, ve kterých se jako čerství páníčci můžete lehce ztratit. Proto vám přinášíme 5 důležitých tipů, kterých byste se dle veterináře měli držet, abyste svému psímu kamarádovi dali stoprocentní péči a neudělali ve výživě chybu.

První krmivo v novém domově

Odloučení od matky a nové prostředí představují pro malé štěně velký stres, je tedy dobré, když si zajistíte krmivo (druh i stejnou značku), kterým bylo štěně doposud krmeno. Postupem času, pokud chcete, můžete začít postupně přecházet na vámi preferované krmivo, ale nespěchejte, dejte pejskovi minimálně 2 týdny, než se změnou začnete. Postupujte tak, že do stávající receptury přidejte asi 10 % nového krmiva a uberte 10 % toho původního. Každý den zvyšujte procenta dávek a pokračujte v tom zhruba 10 dní, poté můžete přejít plně na novou recepturu. „Výběr nového krmiva radím nepodceňovat, štěňátka potřebují speciální recepturu s označením JUNIOR. Tato receptura obsahuje totiž jiné složení než krmivo pro dospělé psy. Při výběru značky je dobré spolehnout se na nějaké velké výzkumné veterinární centrum, které stojí v pozadí té, které konkrétní značky. Tak budeme mít jistotu, že byla vyvinuta a vyrobena v souladu s posledními poznatky ve výživě rostoucího organismu,“ radí veterinář Leoš Železný, který spolupracuje se značkou psího krmiva Pedigree.

Denní režim krmení a velikosti porce

Velikost denní krmné dávky nalezneme na každém obalu. Dejte si pozor, jelikož tato dávka je udávaná jako porce na celý den. Štěňátku tuto dávku rozdělte na 5 porcí a postupně je snižujte. Zhruba do 4 měsíců věku štěňátka potřebují krmit 4x denně, následně redukujte na 3 dávky do věku 6 měsíců, pak už stačí krmit pouze dvakrát denně. Obecně platí zásada, že štěněti stačí 10 až 15 minut na krmení, potom je vhodné odstranit nezkonzumovanou stravu. Po dosažení fyzické dospělosti (malá plemena v 1 roce, střední ve 14–16 měsících a velká plemena ve 20–24 měsících) pak přecházíme na receptury s označením ADULT. Doporučenou dávku z obalů krmiv pro dospělé psy rozdělíme na dvě dávky s tím, že 1/3 krmíme ráno a 2/3 večer. Ve všech případech je potřeba mít na paměti, že doporučené dávky na obalech nejsou žádné dogma, ale jedná se o průměrné a doporučené hodnoty. Ty se pak mohou přizpůsobit každému pejskovi na míru. Musíte brát v úvahu různé okolnosti jako například roční období, výkonost a denní režim pejska.

Méně je více, žádné experimenty

Po internetu kolují různé „zaručené rady“, jak štěňátkům přilepšit. Bohužel se většinou jedná o doporučení, která nejsou v souladu se správnou výživou štěňat. Chovatelé mají snahu štěňatům přilepšovat, například se tvrdí, že velká plemena potřebují hodně vápníku, a tak jim páníčci do již tak kvalitní receptury junior přidávají například tvaroh nebo jogurt. Tím dochází k předávkování vápníkem, který se pak může v organismu usazovat tam, kde nemá, a vede to ke zdravotním problémům. Nebo majitel slyší, že pes potřebuje hodně masa a překrmují ho svalovinou. Ta ale obsahuje naopak málo vápníku a hodně fosforu. Organismus je pak zaplaven fosforem a musí vyplavovat vápník z kostí, aby udržel homeostázu vnitřního prostředí, což má za následek měknutí kostí. Nejlepší rada je držet se osvědčené kvalitní značky a případné excesy hned řešit s veterinářem. Co zanedbáme ve vývinu psa, pak už nikdy nemůžeme dohnat!

Strašák moderní doby – obezita

Bohužel nejen u lidí, ale také u psů je v posledních letech velkým tématem obezita, a to již od útlého věku. Překrmováním a podáváním nevhodných potravin psovi může chovatel nevědomky ubližovat. U dospělých psů se sklony k nadváze je doporučeno třeba jednou za měsíc pejska převážit. Obezita většinou nastupuje pomalu, ani si toho nevšimneme a nakonec máme doma kuličku, která má problémy s pohybem, s bolavými klouby, má kardiovaskulární problémy a zaděláno na cukrovku. Z takového stavu je pak velmi složité psa dostat a stojí to mnoho úsilí jak pejska, tak páníčka. Pokud už se do takové situace dostanete, je vždy vhodné poradit se na „odtučňovací kůře“ s veterinářem.

Dostatek živin je základ

Základním stavebním kamenem kvalitní stravy jsou živiny. Pro růst organismu jsou důležité opravdu všechny, navíc je nutné, aby byly v krmivu ne jenom v patřičném množství, ale také v určitých poměrech k jiným látkám, se kterými pak v organismu fungují synergicky. Např. vápník a fosfor by měly být pro rostoucí organismus v poměru 1,2 až 1,6 ku jedné ve prospěch vápníku. U obřích plemen až 2:1. Hovoříme tady o tzv. úživném poměru Ca a P. Ale jsou tu i další synergicky působící látky, jako je třeba vitamín E a selen. Připravit takovou recepturu doma, bez laboratorního rozboru vstupních surovin, je prakticky nemožné. Proto je hlavně u rostoucího organismu vhodné se spolehnout na kvalitní receptury renomovaných značek. Nejdůležitější je sledovat vývoj štěněte, jestli jeho růst a přibývání na váze odpovídá standardům daného plemene nebo u kříženců, jestli nedochází k obezitě či hubnutí. Pokud si nejsme v konkrétním případě jistí, tak vám vždy rád poradí veterinář. Dopřát svému štěňátku kvalitní a vyváženou stravu v kombinaci s péčí, láskou, hrou a pohybem je to nejlepší, co mu můžete dopřát.

Tagy: