Větší problém než drahé energie je málo zaměstnanců. Pekárny mohou zavírat, varoval expert

Výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR Bohumil Hlavatý

360° 19.10.2023

Daleko větší problém než vysoké ceny energií je shánění zaměstnanců do pekáren. Řekl to v pořadu 360° na CNN Prima NEWS výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR Bohumil Hlavatý. Varoval také, že pekárny kvůli tomu mohou zavírat. Zároveň podotkl, že většina pekáren nemá prostředky na investice do nových technologií a v porovnání s evropským standardem jsou pozadu až o 12 let.

Přestože cena mouky klesla, chleba je pořád stejně drahý. Podle Bohumila Hlavatého je ale mouka minimálním nákladem na výrobu, hlavní roli hrají energie. „Přestože cena energií poklesla oproti loňským cenám, plyn je stále třikrát až čtyřikrát dražší než před krizí a elektřina taktéž,“ podotkl Hlavatý v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

S tím souhlasí i prezident Agrární komory ČR Jan Doležal. „Jednoznačně se potvrzuje, že základní surovina, tedy pšenice, hraje v konečné ceně pečiva minimální roli. Hlavní roli pořád hraje cena energií, ale zvyšují se samozřejmě i další náklady,“ upozornil Doležal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Potravinářům už nic nebrání zlevnit. V drahotě mají máslo na hlavě, říkají ekonomové

Cena chleba je však v Česku přesto jedna z nejnižších v Evropě. Podle Hlavatého je to sice dobrá zpráva pro spotřebitele, ne však z dlouhodobého hlediska. „Za jakou cenu máme tak levný chleba? My kupujeme energie za stejné ceny jako většina států v Evropě, ale máme výrazně nižší náklady na lidskou práci. Průměrná mzda v pekárnách je 28 až 29 tisíc korun měsíčně, ale to zahrnuje i platy manažerů a ředitelů. Většina pracovníků v pekárnách je na úrovni minimální mzdy, a to je skutečně zásadní problém,“ sdělil Hlavatý.

Hrozí nedostatek pekařů?

Daleko větší problém než vysoké ceny energií je tak podle něj shánění zaměstnanců. „Pokud se situace nezlepší, pekárny budou zavírat, protože nebudou mít nikoho, kdo by chleba upekl,“ řekl Hlavatý a dodal, že obzvláště větší pekárny nemají prostředky na to, aby investovaly do nových technologií. „Spousta našich pekáren je technologicky poddimenzována. Jsme odhadem 10 až 12 let pozadu v investicích. Máme obrovskou spotřebu energií a naprostá většina pekáren bude muset investovat poměrně velké peníze, aby se dostala na evropský standard,“ míní Hlavatý.

Zároveň upozornil i na vysokou konkurenci v pekárenství. „Pekaři jsou trochu v atypické situaci ve srovnání s ostatními potravináři. Pekárna je totiž schopná zavážet čerstvé pečivo nějakých 30, maximálně 50 kilometrů, dál už to ztrácí smysl. Na druhou stranu to vede k tomu, že v pekárenském průmyslu je jedna z největších konkurencí, protože si konkurujete v každém okrese a bojujete o obchodní řetězce,“ řekl.

Tagy:
Evropa energie pekárna Česko Jan Doležal chléb 360° Agrární komora České republiky