Případ znásilnění pohnul ministerstvem: Plánuje změnit vzdělávání soudců i znalců

Ministerstvo spravedlnosti chce více zapracovat na vzdělávání zaměstnanců justice.

Mírné tresty za znásilnění

Podmínka doprovázená peněžitým trestem. Takový rozsudek si vyslechne téměř polovina usvědčených obžalovaných, kteří stanou před soudem kvůli znásilnění. Ministerstvo spravedlnosti v návaznosti na to v úterý oznámilo, že chce více zapracovat na vzdělávání, a to jak soudců, tak i znalců. Nejen proti verdiktu v případu dívky zneužívané otčímem tak před budovou resortu protestovali lidé v rámci akce „Světlo pro oběti znásilnění“.

Případ dívky, u níž měl znalec konstatovat, že na ni opakovaná znásilnění nebudou mít negativní dopad, pobouřil celé Česko. Dívce se po vynesení rozsudku mírného trestu zhroutila jakákoliv naděje na spravedlnost. „Bylo to pro mě opravdu těžké, připadalo mi to jako zlý sen. Je to nefér jak vůči mně, tak vůči jiným obětem, které si něčím podobným prošly,“ svěřila se redakci CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Psycholog ke kauze znásilnění otčímem: Mysleme na oběť, ne na pachatele

Celou kauzou se tak zabývá Nejvyšší státní zastupitelství i ministerstvo spravedlnosti. Jeho představitelé v úterý promluvili o větší ochraně pro oběti trestných činů.

„Podstatné je především vzdělávání všech aktérů justičních úřadů, včetně znalců a soudců. V mnohých případech často registrujeme, že znalci nejsou zadány správné otázky ze strany soudu. Potom nemusí být informace ze znaleckého posudku jasné,“ pronesl náměstek ministra spravedlnosti Karel Dvořák.

K tomu, aby podobných kontroverzních výroků ubylo, může pomoci i nová vyhláška. Ta od začátku ledna umožňuje vznik specializovaných soudních senátů, které se budou zabývat sexuálním násilím. Soudci, kteří v nich budou zasedat, mají umět například lépe pracovat s oběťmi po psychologické stránce.

Demonstrace se účastnili lidé i s transparenty, kterými kritizovali nedostatečné zohlednění dopadů na oběti či zlehčování případů. „Na akci před budovou ministerstva zazněly projevy organizátorek, v nichž zdůraznily, že chtějí spravedlivější tresty pro pachatele vzhledem k psychickým následkům u obětí. Požadují rovněž, aby oběti byly brány vážně a dostávalo se jim dostatečné pomoci,“ uvedla reportérka CNN Prima NEWS Monika Beránková.

Akce se podle údajů na sociálních sítích mělo účastnit přes sedm stovek lidí, ovšem takový počet se nepředpokládal. „Mezi vystupujícími byla poslankyně Taťána Malá (ANO) či Klára Kocmanová (Piráti). Vzhledem k názvu akce svítili lidé s baterkami či světlem mobilních telefonů do oken úřadu a provolávali hesla z transparentů,“ shrnula Beránková.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Když mě vidí, otáčí hlavu. Sousedé promluvili o otčímovi, který znásilňoval nevlastní dceru

Tagy: