Větší zabiják než covid, autonehody či sebevraždy. Opiát fentanyl sužuje USA

Fentanyl

Fentanyl USA

Anestetikum fentanyl, které je součástí mnoha léků na tlumení bolesti, zabíjí každoročně desítky tisíc Američanů. U lidí mladších 45 let je dokonce předávkování se fentanylem nejčastější příčinou smrti v zemi. Drogoví dealeři jej údajně shání v Číně a poté distribuují dál.

Ačkoliv počty úmrtí způsobených předávkováním opiátem fentanylem v USA výrazně přibývají nejméně posledních pět let, úřady tento růst nejsou schopny zastavit. Letošní rok přinesl opět rekordní čísla. U lidí mladších 45 let fentanyl coby příčina smrti překonal autonehody, sebevraždy i covid.

„V uplynulém roce zemřelo na předávkování syntetickými opiáty, především fentanylem, 64 tisíc lidí,“ potvrdila ředitelka amerického protidrogového úřadu Anne Milgramová. „Zhruba každých pět minut někdo zemře na předávkování,“ doplnil zvláštní agent úřadu Frank Tarentino.

Velká část fentanilu, který se dostane do USA, pochází údajně z čínského Wu-chanu, tedy z místa, kde pravděpodobně vypukla koronavirová pandemie. Ve Wu-chanu se podle amerického protidrogového úřadu vyrábí chemikálie s fentanylem, které pak skupují mexické drogové kartely. Ty produkt následně distribuují do Spojených států.

„Množství fentanylu, které protidrogový úřad spolu se svými partnery letos zabavil, by stačilo na to, aby zabilo úplně všechny Američany,“ uvedla rovněž Anne Milgramová.

Kartely fentanyl přimíchávají do jiných drog, například do heroinu, ale i do běžně dostupných léků na bolest, jako je třeba Xanax nebo Oxykodon. Dealeři k prodeji drog využívají často sociální sítě. Pro strážce zákona je pak totiž velmi složité takové distribuční sítě odhalit či rozbít.

„Skrze sociální sítě jako je Snapchat, Instagram, TikTok či Facebook oslovují stále širší publikum. Aby zakryli klíčová slova, dealeři a narkomani používají smajlíky a další emoji,“ dodal Tarentino.

Tagy: