Vrchol gastropekla. Mezi nejhoršími pokrmy světa je tradiční česká polévka i nakládaný žralok

Ne všechny dobroty se dočkají pochopení u světových jedlíků. Nakládané žraločí maso z Islandu či izraelský „nudlový koláč“ se ocitly na předních příčkách žebříčku nejhorších pokrmů světa podle portálu Taste Atlas. Do nelichotivého výběru se dostala také česká rybí polévka. Tradiční pochoutka ze štědrovečerního stolu byla rovněž hlasy veřejnosti zvolena jako zcela nejhorší české jídlo vůbec. V jiných kategoriích se přitom tuzemské kulinařině dařilo překvapivě dobře.

Králem letošního gastronomického pekla se stala ostrovní delikatesa z Islandu. Hákarl se vyrábí ze žraloka malohlavého či velikého a podléhá složité přípravě. Kvůli vysokému obsahu močoviny v krvi paryb musí maso kvasit pod silným tlakem, přičemž fermentace trvá zpravidla několik týdnů. Pak se velké filety nechají další měsíc sušit, ve finále se pak maso nakrájí na kostičky. Pro Islanďany pochoutka, pro turisty amoniakem silně zapáchající experiment, který vyžaduje hodně kuráže.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Česká polévka je mezi nejlepšími pokrmy světa. Pro jakou specialitu byste hlasovali?

Na druhé místo v žebříčku kulinářské neoblíbenosti se dostal také rámenový burger – virální nápad ze Spojených států, který se jednu chvíli stal senzací na sociálních sítích. V praxi jde o klasický hamburger s tím rozdílem, že masovou placku objímají nikoliv pšeničné bulky, ale smažené nudle. Bronzovou medaili v seznamu nejhorších pokrmů světa pak obdržel židovský nudlový nákyp jerušalmi kugel. Třebaže je obalený v karamelizovaném cukru, jde především o slaný koláč, což ne všichni gurmáni ocenili.

V žebříčku se našla také česká stopa, a to v podobě vánoční rybí polévky. „Obvykle se připravuje z kapra, různé kořenové zeleniny a koření. V některých verzích se používají také bílé víno, smetana nebo rybí jikry,“ popisují redaktoři portálu Taste Atlas tuzemskou tradiční štědrovečerní položku, na kterou řada Čechů nedá dopustit.

„Vydatná rybí polévka se obvykle vaří z kapří hlavy, kostí a vnitřností, zatímco maso končí na pánvi, podává se smažené jako hlavní chod. Často se zdobí velkým množstvím čerstvé petrželky,“ přibližují dále autoři populárního gastronomického webu. Na obranu české polévky to ale nestačilo – hlasující k ní byli poměrně nelítostní.

Celkově v žebříčku nejhorších pokrmů skončila na 68. místě, v jiných kategoriích ale rybí polévka dopadla výrazně hůře. Podle ověřených uživatelů jde o nejhorší české jídlo vůbec, 6. nejhorší jídlo z ryb a 11. nejhorší polévku na světě. V diskuzi se objevila hrstka Čechů, kteří tradiční vánoční pokrm bránili. „Teta má tajný rodinný recept, každý rok nám polévku vaří na Štědrý den,“ napsal jeden z nich.

Češi bodovali jinde

Tuzemská kulinářská scéna dokázala urvat cenné body v jiných kategoriích. Do žebříčku nejlepších světových restaurací se například probojoval legendární pražský podnik Café Imperial, který v současnosti se svým týmem provozuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. Na seznamu skončil na 30. místě.

Své místo ve výčtu nejlepších pokrmů světa obdržela překvapivě jiná česká polévka, a to česnečka. Na 50. příčce tak porazila slovenské bryndzové halušky (57. místo), italské pasta carbonara (59. místo) či řecký gyros (69. místo). Další tuzemské pokrmy už se ale do nejlepší stovky nedostaly.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: V Česku se prodávaly olivové oleje nevalné kvality, třebaže etiketa tvrdila opak. Inspekce dokonce odhalila produkty, které jsou svým složením určeny pro průmyslové využití. Podívejte se na reportáž níže.

Tagy: