Baxa potvrdil zvýšení televizních a rozhlasových poplatků. Pokřivení trhu, kritizoval Schmarcz

Budova České televize na Kavčích horách

Ministerstvo kultury navrhuje úpravu televizního a rozhlasového poplatku

Ministr kultury Martin Baxa (ODS) na středeční tiskové konferenci potvrdil, že resort navrhne zvýšení televizního poplatku o 15 korun na 150 Kč měsíčně a rozhlasového o 10 Kč na 55 korun. Počítá také s prodloužením osvobození České televize a Českého rozhlasu od placení DPH. Komentátor Martin Schmarcz ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že úprava přinese jen „pokřivení trhu“.

Předpokládaná účinnost novely by se měla vztahovat k 1. lednu 2025. „Televizní poplatek se zvýší o 15 korun na 150 Kč. V případě rozhlasu se bude jednat o 10 korun na 55,“ potvrdil Baxa návrh na tiskové konferenci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Televize Barrandov už nepatří Soukupovi. Ovládl ji podnikatel Čermák, stejně jako časopis Týden

Baxa se rovněž dohodl se zástupci veřejnoprávních médií na vytvoření memoranda, které bude upřesňovat veřejnou službu a definovat rozvoj těchto institucí na dalších pět let. Poplatky u obou veřejnoprávních firem tvoří většinu příjmů.

Navrhované zvýšení rozhlasového a televizního poplatku podle důvodové zprávy ministerstva pouze dorovná příjem České televize a Českého rozhlasu tak, aby mohly plnit veřejnou službu ve stávající kvalitě.

Chystané úpravy však Schmarcz odmítá. „Považuji za nešťastné, že došlo k jednostrannému navýšení poplatků vládou, aniž by se vedla debata o tom, k čemu vlastně veřejnoprávní média jsou a jaké úkoly mají plnit,“ opřel se do ministerstva.

Podle něj je nutné si uvědomit široký mediální prostor, v němž působí řada subjektů. „Cílem je zajistit svobodu a pluralitu názorů, což ale nesouvisí s kroky vlády, ale s chodem trhu,“ zdůraznil komentátor ve vysílání CNN Prima NEWS s tím, že tímto krokem resortu se „drasticky sníží konkurence“.

„Pro jiná média je jediným příjmem reklama. Pokud Český rozhlas dostane pouze na základě koncesionářských poplatků více peněz než celý segment ostatních rádiových stanic na inzerci, je něco špatně. Nerozšiřuje to svobodu ani pluralitu médií, ale naopak ji omezuje tím, že dojde k pokřivení trhu a principu konkurence,“ poznamenal Schmarcz.

Navýšení poplatků však vítá mediální expert Jan Jirák. „Vzhledem k tomu, kolik času od posledních úprav v roce 2008 a 2005 uplynulo, je to nezbytný krok, a to i vzhledem ke všem výhradám vůči financování institucí,“ pronesl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Změny se týkají firem s větším počtem zaměstnanců

Ministr Baxa rovněž hovořil o změnách pro právnické osoby. „Nejvyšší poplatky by měly platit právnické osoby s více než 500 zaměstnanci. V jejich případě mluvíme o stonásobku poplatku,“ pronesl ministr. U dalších subjektů záleží na počtu zaměstnanců.

Hradit poplatky by mělo i více lidí. Platit totiž bude každý, kdo má k dispozici příjem veřejnoprávních médií, a to prostřednictvím mobilního telefonu, tabletu nebo počítače.

Baxa mimo jiné zmínil i nastavenou valorizaci. „Pokud inflace za celé kalendářní roky kumulovaně převýší 6 procent, dojde k šestiprocentnímu navýšení televizních i rozhlasových poplatků,“ dodal na tiskové konferenci.

Rozhodnutí resortu však prý nebylo vzhledem k valorizačnímu mechanismu dostatečně vysvětleno. „V případě překročení inflace nad šest procent sice dojde k navýšení, ale už se v zákoně nevysvětluje, kolik to bude činit třeba při trojnásobku zmíněné hranice,“ pronesl Jirák. „Ve vzduchu stále zůstává u České televize problém stanovit, nakolik hospodárně nakládá s prostředky, které má svěřené,“ dodal.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Stavme, jinak mladí nebudou mít kde bydlet, vyzvala Udženija. Co pohne s vysokými cenami nemovitostí?

Tagy: