Vláda hodila očkované přes palubu. K vakcíně je třeba motivovat, zlobí se Vildumetzová

K věci (202)

Přístup vlády podle poslankyně hnutí ANO Jany Mračkové Vildumetzové maže rozdíly mezi očkovanou a nenaočkovanou populací. Přitom právě vakcína je podle ní nejdůležitější možnou ochranou, sdělila v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

„Vláda se svým přístupem očkované a zodpovědné hodila přes palubu. Mám řádně třetí očkování a 74 procent našeho obyvatelstva nad 18 let také, přesto se musím testovat. Neočkovaní mají prakticky stejné podmínky, mají nárok na pět testů. Když se ale podíváme na Twitter, tak neočkovaní chodí k praktickým lékařům, aby měli PCR zdarma,“ popsala poslankyně.

Vláda srovnala „rozdíly“ mezi očkovanými a neočkovanými například tím, že zavedla povinnost testování ve firmách, a to pro všechny pracovníky dvakrát týdně. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) však po středečním jednání vlády uvedl, že testování ve firmách i školách skončí k 18. únoru.

Motivace k očkování

Vláda zrušila také povinné očkování pro vybrané profese, jako zdravotníky, policisty nebo hasiče, i pro lidi starší 60 let, což navrhovala už Babišova vláda. Vildumetzová však vnímá očkování jako primární možnost ochrany, a proto je podle ní třeba k vakcíně lidi motivovat.

„Válek říká, že po omikronu už nic nepřijde, že jsme možná na konci. Nic ale nevíme, máme na stole pandemický zákon,“ podotkla dále. Návrh vlády na řešení pandemie se ale opozici nelíbí. „Vadí nám zrychlený rámec i podoba. Současná vláda už v říjnu věděla, že bude nutné ten zákon změnit, mohli na tom pracovat,“ kritizovala Mračková Vildumetzová.

Poslanecká sněmovna pokračuje v mimořádné schůzi k pandemickému zákonu, která začala v úterý dopoledne. Kvůli obstrukcím SPD si poslanci schválili program schůze až po 23 hodinách jednání. Podrobnosti přinášíme v naší on-line reportáži. Hnutí ANO ale pandemický zákon kritizuje, Alena Schillerová ho označila za „paskvil“.

Nově se řeší i to, že by mohla odpadnout i další „negativní motivace“ pro neočkované. Nejvyšší správní soud zrušil povinnost prokazovat očkování nebo prodělanou nemoc před vstupem do restaurací, klubů či heren a při ubytování v hotelech. Zásah soudu je časově odložený o sedm dní.

Poté budou moci využívat restaurace a hotely všichni lidé, kteří aktuálně nevykazují příznaky onemocnění, včetně neočkovaných. Do té doby má ministerstvo zdravotnictví prostor reagovat na rozhodnutí soudu, které bude během středy dostupné na úřední desce.

Tagy: