Víno začátkem roku zdražuje hlavně kvůli energiím. O kolik si připlatíme?

Zdražování vína

Zdražuje skoro vše, na co se podíváte. A dojde i na víno. Někteří vinaři už s přepisováním cenovek začali, další se na to chystají. Tlačí je k tomu rostoucí ceny lahví, kartonů a hlavně energií.

Pan Tomášek na své vinici Salabka v pražské Tróji loni sklidil zhruba 25 tun hroznů. „Toto víno teprve čeká na lahvování, až poté se projeví cenové navýšení,“ uvedl. Už nyní se podle předsedy Svazu vinařů Martina Chlada zdražuje. „Myslím, že se bude jednat o kolorit celého letošního roku a primárně prvního pololetí. Aktuálně první zdražení evidujeme mezi pěti až deseti procenty,“ sdělil.

Tomášek vypočítal, co vše se zdražuje. „Jedná se o lahve, etikety, kartony a nemalou položkou je chlazení. Nacházíme se v celoročně chlazeném skladu,“ pokračoval. Právě energie jsou podle Svazu vinařů položkou, která se promítne do letošních cen nejvíce.

„Co se týče energií, tak není výjimkou ani zdražení v řádu několika set procent. U některých se může jednat i o tři sta procent. V neposlední řadě se do cen promítne i pracovní síla,“ vysvětlil Chlad. Vinař Miloš Michlovský dodal, že doufá ve zmírnění situace. „Tak, aby ceny, které jsme lehce upravili, měly šanci přežít,“ doplnil.

K navýšení cen museli přistoupit i někteří vinaři v zahraničí, podle ekonoma Lukáše Kovandy zdraží až o patnáct procent. „Naši hlavní vinaři ze Chablis a Burgundska už zdražili, ale není to pouze kvůli inflaci. Měli navíc špatnou úrodu na začátku roku. Napřed přišly mrazy, poté kroupy a zhruba 70 procent produkce se jim poničilo,“ uzavřela Petra Jandová, manažerka Vinotéky U Mouřenína. Vyšší cena se pravděpodobně projeví i na starších ročnících, které letos půjdou na trh. Vinaři totiž potřebují rozprostřít náklady.

Tagy: