Virus se vlády nelekl. Její opatření, to je divadlo absurdity, kritizuje Hostomský

Zdeněk Hostomský

Stagnující epidemie není zásluha vlády, míní Hostomský

Protikoronavirová opatření vlády nemají vliv na stagnující vývoj epidemie, prohlásil v pořadu Nový den biochemik Zdeněk Hostomský. Klesající počty nakažených hodnotí jako přirozený průběh. Ve vysílání CNN Prima NEWS dodal, že nová varianta omikron nebude podle něj dělat problémy.

„Epidemii jsem předpovídal na rok maximálně tři. Je to biologická záhada. Ale co jde rychle nahoru, jde rychle dolů,“ poznamenal Hostomský k trvání pandemie v pořadu Nový den a avizoval, že počty nakažených budou dál klesat. Vývoj hodnotí jako přirozený.

Epidemie koronaviru v Česku opět zpomalila. V pondělí přibylo 11 896 potvrzených případů nákazy, což je nejméně ve všední den za poslední čtyři týdny. Opatření, která měla zastavit šíření viru, s tím však podle biochemika nesouvisí.

„Neřekl bych, že to je záležitost vlády a že se virus lekl. Jejich opatření, to je divadlo absurdity,“ kritizoval Hostomský. Jako příklad zmínil uzavření vánočních trhů. Apeloval by proto na vládu, aby vydávala smysluplnější opatření a ne taková, která „společnost deprimují“.

Mírnější nárůsty nakažených označil za biologicky fenomén. Pomohla tomu však promořenost společnosti a očkování. „Jsem příznivec imunitního systému a vakcinace je fantastická pomůcka,“ vyzval opětovně k očkování. Ovšem uvážení by nechal na jednotlivcích.

A hrozbu by podle něj nemusela znamenat ani tolik obávaná varianta omikron. „Delta v Indii způsobila obrovské návaly pacientů na nemocnice, v Jihoafrické republice měl omikron vysoký nástup infekce, ale nebyl doprovázen návalem na nemocnice,“ porovnal obě varianty s tím, že podle něj omikron nebude dělat lékařům větší problémy.

Dosud bylo v tuzemsku potvrzeno devět případů varianty omikron, kterou zařadila Světová zdravotnická organizace (WHO) kvůli potenciálně vyšší nakažlivosti mezi znepokojivé typy koronaviru. Někteří odborníci ale varují, že tato varianta může obcházet monoklonální protilátky.

Tagy: