Vláda je chaotická a Síkela? Takové chování jsem v politice ještě nezažil, tvrdí Klaus

Partie PLUS (46)

Vláda dělá pouze líbivá a chaotická gesta, ale obří inflaci neřeší, řekl v nedělní Partii PLUS bývalý prezident Václav Klaus. Zkritizoval především ministra průmyslu Jozefa Síkelu (STAN) kvůli tomu, že neustále mění své výroky. Je to podle něj bezprecedentní chování, které nezažil za posledních 30 let. Nelíbí se mu ani prohlubování deficitu státního rozpočtu.

„Jsme předlužená země a vláda dělá pouze líbivá gesta, navíc je chaotická, Síkela v pondělí řekne tohle, a v pátek něco jiného, to je bezprecedentní chování, za 30 let politiky jsem nic takového opravdu nezažil. Vláda nemá ekonomické myšlení a finanční vidění světa. Myslí si, že se to dá vyřešit jinak, ale to se hluboce mýlí,“ sdělil bývalý prezident.

Klaus vládu kritizoval především kvůli inflaci a vysokým deficitům. „V zájmu země je, aby inflace byla co nejmenší. Čím budeme mít větší deficit, tím to bude horší. Musím říct, že to, co se děje se schodkem, je hrozivé,“ uvedl.

„Inflace je obří sociální, ekonomické a politické zlo. Má obrovské náklady, nezmizí z povrchu zemského, když mávneme rukou. Musíme ji nějak zlikvidovat, ale ne tím, že budeme vyplácet více peněz na dluh. Nevím, jestli si lidé uvědomují, že to jsou jejich peníze a peníze jejich dětí. Žití na dluh je neúnosná věc. Předhánět se, jestli pomáhat více firmám, nebo důchodcům, to je druhá věc,“ dodal.

V úvodu rozhovoru hovořil také o stavu české společnosti, která je podle něj v rozkladu. „Země je rozložená. Je v rozkladu a rozpadá se. Společnost je nespokojená spíše s tím, kdo a jak jí vládne. Nevěříme si navzájem a vláda tomu výrazně přispívá. A drahé Česko? Dopustili jsme hrozivou inflaci, jednu z nejrychlejších a nejhorších v Evropě. Ty ceny jsou strašlivě drahé, ale obecně není Česko drahou zemí. Inflace nás opravdu ničí, ta ale nespadla z nebe. Někdo ji dopustil a dopustil ji politikou, která se vedla v předchozí době,“ uvedl bývalý prezident.

Celou Partii PLUS si můžete poslechnout jako podcast:

Tagy: