Kupujme plyn, kde se dá, a naplňme zásobníky, vyzývá Špidla. Chudí nesmí mrznout

Plynovod

PARTIE Terezie Tománkové 17.4.2022

Nejen Česká republika, ale celá Evropská unie by měly využít letní přestávku v topné sezóně a připravit se na příští zimu, která by mohla být bez ruského plynu. V Partii Terezie Tománkové se na tom shodli bývalý předseda české vlády Vladimír Špidla (ČSSD) a ekonomka Helena Horská, která je členkou poradního sboru současného českého premiéra.

„Ruská federace využije plyn jako zbraň a nejsem si jistý, jestli ho na zimu nevypne. Takže to není jenom na nás, že my se odsouváme od plynu. Musíme si uvědomit, že je tady druhá strana, která to používá,“ reagoval Vladimír Špidla v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS na výzvu Evropského parlamentu, aby se Evropská unie zcela odpojila od fosilních zdrojů z Ruska, tedy plyn, ropy a uhlí.

Podle Špidly je třeba si uvědomit, že jiný dopad by takový krok měl třeba na Bulharsko, které odebírá veškerý plyn z Ruska, a jiný na Francii. „Ta si toho třeba ani nevšimne,“ řekl Špidla. Obecně však považuje cestu k co nejrychlejšímu odpojení Evropské unie od ruského zemního plynu za správnou.

Využijme léto k předzásobení

Hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská očekává, že problémy spojené se zásobováním plynem teprve přijdou. „Ten největší náraz přijde až s novou topnou sezonou, a to znamená letošní zima, letošní podzim a zima 2022, 2023. Za mě by bylo nejlepší, kdyby Evropa vzala potřebu odpojit se co nejrychleji od ruských dodávek energetických surovin – plyn, ropa, uhlí – už teď, proto bych čekala, že Evropa začne připravovat plán, který začne velmi brzo komunikovat, protože jak my se na to můžeme připravit?“ ptá se Horská.

„Vláda by měla promyslet i strategii regulace v případě napjaté situace. Ten, kdo nemá peníze, nesmí mrznout. Na to má vláda řadu možností, ale dodávka energie pro lidi musí být zajištěna a není to mimo naše možnosti,“ doplnil Vladimír Špidla. Podle něho to bude v nejhorším případě znamenat využít všechny nástroje, které máme, včetně regulačních stupňů odběru zemního plynu.

Podle Špidly musí být letní sezóna doprovázena společnou evropskou akcí. „Koupit plyn, kde se dá, nacpat do zásobníků, co se dá,“ apeloval někdejší český premiér. S tím souhlasí také Horská. „Musíme se připravit na novou zimní topnou sezónu. Myslím si, že vláda připravuje detailní strategii přípravy,“ řekla v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. „Léto je od toho, abychom na evropské úrovni připravili program společného nákupu, abychom využili všechny evropské zásobníky,“ dodala.

Síkela: Ropu nahradit umíme

Že vláda nespí na vavřínech, je možné dovodit i z pátečního tweetu ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN). Ten na sociální síti uvedl, že Česko je schopno nahradit ruské dodávky ropy. A že by se tak mohlo stát do 30 až 40 dní. Pomoci by k tomu mohlo posílení přepravní kapacity Transalpinského ropovodu a ropovodu Ingolstadt. Druhý jmenovaný byl vybudován v 90. letech a zbavil Českou republiku závislosti na dodávkách ropovodem Družba.

Dobu, než by kapacita ropovodů byla navýšena, by mohly překlenout zásoby, kterými disponuje Správa státních hmotných rezerv. „Zásoby nám vydrží přibližně 94 dní,“ napsal dále Síkela na Twitter. Šéf rezortu průmyslu a obchodu rovněž informoval, že ohledně navýšení kapacity Transalpinského a Ingolstadtského ropovodu má naplánováno jednání s německým ministrem hospodářství Robertem Habeckem.

Tagy: