Vláda mění pravidla pro OSVČ. Nově budou platit vyšší odvody, má jim to zvýšit důchody

Součástí důchodové reformy z dílny vlády premiéra Petra Fialy (ODS) je i změna minimálních odvodů živnostníků a podnikatelů, které by v příštích letech měly vzrůst z 25 na 40 procent minimální mzdy. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) si od úpravy slibuje lepší důchodové podmínky pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ).

Ministerstvo práce a sociálních věcí informovalo, že se minimální povinné odvody na sociální pojištění zvýší u živnostníků a podnikatelů z 25 na 40 procent, přičemž k nárůstu dojde v nadcházejících třech letech. „Díky těmto změnám se postupně navýší důchod vyplácený osobám, u kterých dominantně převažuje pracovní aktivita ve formě OSVČ,“ uvedl Jurečkův resort.

Resort pro ilustraci doplnil, že v roce 2022 činil minimální odvod důchodového pojištění 2 741 korun a po nové úpravě dosáhne 4 541 korun, i když v prvních třech letech podnikání má platit snížený minimální vyměřovací základ.

Sám ministr na tiskové konferenci k představení konsolidačního balíčku připustil, že toto téma vyvolávalo v debatách a ve společnosti emoce.

ČTĚTE TAKÉ: Vláda zvýší daně firmám. Více zaplatí i majitelé nemovitostí, oznámil Stanjura

Jurečka řekl, že až 60 procent všech OSVČ v tuzemsku si platí pouze minimální vyměřovací základ, což vede k tomu, že výše jejich důchodů se nachází kolem hranice 10 tisíc korun. „Tito lidé se pak dostávají do situace, že je s touto částkou problematické vyžít, a přepadávají pak do sociálního systému, když si přicházejí žádat o podporu,“ komentoval ministr.

Do konsolidačního balíčku a důchodové reformy proto kabinet zahrnul i změny pro OSVČ. „Přijde nám i po diskusi s odborníky rozumné, abychom postupně navýšili minimální hranici, která by zhruba po třech letech odpovídala minimální mzdě a odvádělo by se z ní základní pojistné,“ vysvětlil na tiskové konferenci Jurečka.

Šéf resortu práce a sociálních věcí doplnil, že změna by měla začít od ledna příštího roku a nabíhat další tři roky. To by mělo platit i pro lidi, kteří se nově rozhodnou podnikat jako OSVČ.

Jurečka na tiskové konferenci mimo jiné zmínil, že důchody v budoucnu budou nižší než dnes, respektive zpomalí se jejich růst. Část příjmů ve stáří by si podle něj měl člověk zajistit prostřednictvím státem podporovaného spoření.

Ministr zároveň popsal pravidla pro odchod do důchodu – penzijní věk měl nastavit podle vývoje doby dožití každý rok u lidí, kterým je právě 50 let. Průměrná penze by pak podle Jurečky měla trvat v průměru 21,5 roku a garantovaný důchod má činit aspoň 20 procent průměrné mzdy.

Samotná reforma podle kabinetu zároveň počítá se společným základem pro výpočet penze manželů, který by však měl být dobrovolný. Stejně tak se zohlednění péče o děti.

Tagy:
Marian Jurečka ODS Petr Fiala OSVČ KDU-ČSL důchodová reforma odvody minimální mzda Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky starobní důchod konsolidační balíček