Vláda není od toho, aby řídila inflaci nebo ceny, míní Musil. Poradil však, co udělat může

Petr Musil, člen Národní rozpočtové rady

Co na to vaše peněženka 24.8.2023

Jednou jsme si řekli, že chceme tržní ekonomiku, která je tím nejlepším systémem pro určování cen. Vláda není od toho, aby tohle řídila. V pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS to uvedl člen Národní rozpočtové rady Petr Musil. Podotkl však, že pokud kabinet Petra Fialy může něco udělat, tak je to otevřít trh konkurenci.

„Pokud se inflace obecně dostaví překvapivě, kdy s ní nikdo nepočítá, tak přerozděluje bohatství. Některé firmy v určitých sektorech mají rekordní zisky. To je přesně projev toho, proč je inflace tak obrovské zlo. Přesně to vyvolává otázky, kdo na tom vydělává na čí úkor, kdo si na ní mastí kapsy. Zlí obchodníci, zlí támhleti... ne. Musíme inflaci dostat dolů,“ zdůraznil Musil.

Následně se zastal vlády. „Osobně si myslím, že vláda tady není od toho, aby řídila inflaci nebo ceny. Prostě máme tržní ekonomiku. Jednou jsme řekli, že ji chceme, že je nejlepším systémem pro určování cen,“ zdůraznil.

ČTĚTE TAKÉ: Nová zbraň Čechů proti inflaci. Termínované vklady trhají rekordy, kdo nabízí nejvýhodnější?

„Jestliže vláda něco může dělat, tak má podporovat konkurenci. To znamená, aby tady bylo více potravin od většího množství výrobců. Tedy klidně otevřít náš trh zahraničnímu zboží čili přesně opak toho, co třeba před dvěma či třemi lety navrhovali někteří současní opoziční poslanci. Jestliže má vláda něco dělat a chce tím ovlivnit ceny tak, aby byl tlak na jejich pokles, má otevřít konkurenci našemu trhu,“ dodal Musil.

Hostem pořadu byl také ekonom Petr Bartoň, který sdělil, že s vysokými cenami potravin si „národ žádá krev“. „Chce označit viníka, a tak se stále hledá mezi třemi úrovněmi. To znamená, ti, kteří to nakonec z pole sklidí, ti, co z toho vyrobí nějakou potravinu – to znamená potravinářský sektor –, a ti, co nám to nakonec prodají v nějakém obchodě,“ doplnil.

Tagy: