Vláda požár se zdravotníky zažehla sama a hasí jej na poslední chvíli, míní politolog

Politolog Lukáš Valeš

360° 5.12.2023

Vláda nahnala lékaře do výpovědí a teď jenom uhasila vlastní požár, řekl politolog Lukáš Valeš v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. K dohodě podle něj došlo za minutu dvanáct. Pokud by obě strany nenašly kompromis, mohlo by to podle Valeše mít i politické důsledky, neboť valná většina lékařů současný kabinet volila.

Premiér Petr Fiala se v minulém týdnu s lékaři dohodl na uvolnění 9,8 miliardy do zdravotnictví a následně ministr Vlastimil Válek doladil s protistranou jejich přerozdělení. Na finální podpis dohody se zatím čeká. Podle politologa Lukáše Valeše se ale vláda do problematické situace dostala sama.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fiala nejlépe jedná pod tlakem. Lékaři dohodu stejně možná nepodepíšou, vysvětluje Dostál

„Na počátku byla iniciativa ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL), který umožnil v novelizaci zákoníku práce, že by přesčasy radikálně stouply. Takže to byla vláda, která nahnala lékaře do výpovědí a teď jenom uhasila vlastní požár, který se zdál být opravdu největším problémem této vlády,“ popsal v pořadu 360° na CNN Prima NEWS Valeš.

Zároveň zdůraznil, že lékařská péče je něco, co potřebuje každý, a případná omezení by se všech dotkla. Problém pro vládu ale vidí i v politickém hledisku. „Nesmíme zapomínat, že stejně jako v případě učitelů valná většina lékařů tuto vládu volila, respektive podporuje spíše středopravicovou politiku. Pro tuto vládu bylo klíčové, aby se dohodla. Ta dohoda přišla za minutu dvanáct,“ řekl Valeš.

Část zdravotníků vypověděla od prosince přesčasy kvůli úpravě přesčasové práce a požadavkům na změny v odměňování. Vedlo to k omezení péče v nemocnicích. Podle viceprezidenta České lékařské komory Jana Přády lékaři odvolají plánovaný protest ve chvíli, kdy bude Fialova nabídka potvrzena písemně. K tomu by zřejmě mělo dojít v pátek. Nabídka, se kterou souhlasily Česká lékařská komora i zdravotnické odbory, je růst výdělků lékařů o 5 000 až 15 000 korun měsíčně podle stupně vzdělání a u ostatních zaměstnanců nemocnic o pět procent.

Přesto se najdou tací, kteří si myslí, že ještě není hotovo. Expert na zdravotnické právo Ondřej Dostál byl v sobotu ještě k dohodě skeptický a zdůraznil, že stále ještě není úplně jisté, zda ji lékaři skutečně podepíšou. Vysvětlil také proč.

Tagy:
lékař ODS Petr Fiala Česká lékařská komora KDU-ČSL vláda Lukáš Valeš Ministerstvo zdravotnictví České republiky zdravotnický pracovník