Vládní postup u návrhu rozpočtu byl politické dno, říká ekonomka Švihlíková

Ilona Švihlíková

Přesun 10 miliard korun z armádní kapitoly do rozpočtové rezervy, aby komunisté pomohli schválit státní rozpočet, je podle ekonomky Ilony Švihlíkové šaškárna. Schválený rozpočet je formální a určitě se nezastaví na plánovaných 320 miliardách, řekla v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

Samotný proces vyjednávání o vládním návrhu podle Švihlíkové rozhodně nedělal čest pojmu politická kultura. Postup vlády, která do Sněmovny přišla s návrhem nejdůležitějšího zákona roku, jak se tomu o státním rozpočtu říká, a neměla pro něj zajištěnou podporu, Švihlíková označila za „dno“.

Podobně vidí i přesun 10 miliard korun z armádní kapitoly do rozpočtové rezervy a slova ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO), že brzy navrhne vrácení peněz zpět. „Politicky nekorektně bych řekla, že je to šaškárna,“ prohlásila ekonomka v pořadu K věci.

Částku 10 miliard korun, která byla v posledních dnech hojně zmiňována, však nevidí jako klíčovou. Podle Švihlíkové může dojít k problémům u jiných a daleko větších částek v rozpočtu.

Schválený rozpočet ekonomka označuje spíše za formální, protože se určitě bude měnit. Na cestě je totiž stále daňový balíček. „Deficit bude někde úplně jinde než na 320 miliardách korun,“ připomněla Švihlíková aktuální plánovanou výši deficitu státního rozpočtu na příští rok.

Ekonomický růst Česko nečeká

Připustila, že vláda připravovala návrh v obtížné situaci, neboť pandemie koronaviru velmi výrazně ovlivňuje i ekonomiku. Podobné problémy však mají de facto všechny země.

Řeč přišla také na otázku rozpočtového provizoria, na které by došlo, kdyby se vládě nepodařilo rozpočet prosadit. Podle Švihlíkové se v posledních dnech s rozpočtovým provizoriem zacházelo jako s jakýmsi strašidlem. „Asi by to nebyla zase taková tragédie, ale nevítala bych to,“ řekla.

Za úspěšné země považuje především asijské státy či Nový Zéland, které daly na první místo zdraví svých občanů. Jde o to, že pokud si země dobře poradí s pandemií, může opět plně nastartovat svoji ekonomiku. Nový Zéland podle Švihlíkové v tomto ohledu působí jako premiant.

Ekonomický růst v Česku pro příští rok příliš neočekává. „Možná dojde na oživení v roce 2022. V krizi je potřeba mít funkční stát, bez toho to nejde,“ dodala Švihlíková.

Rozhovor Marie Bastlové s Ilonou Švihlíkovou si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: