Zákaz starých kotlů se blíží: Řada lidí nechala výměnu na poslední chvíli, jaké hrozí pokuty?

V Evropské unii se od roku 2030 nebudou moci stavět doby s plynovými kotly.

Zákaz kotlů se blíží

Do zákazu používání starých kotlů zbývají už jen tři týdny. I přesto stále více než polovina jejich majitelů neoslovila odbornou firmu kvůli výměně. Pro kotle 1. a 2. emisní třídy začne zákaz platit 1. září: Jde o zařízení na tuhá paliva vesměs vyrobená mezi roky 2000 a 2012. Týká se to i kotlů, které štítek nemají, případně jsou starší více než 20 let. Úřady hodlají výměny kontrolovat. Ministerstvo životního prostředí poskytuje dotace na novější a ekologičtější způsoby vytápění.

Podle aktuálního průzkumu společnosti Stiebel Eltron 15 procent Čechů vůbec neví, že zákaz začne platit. Přes 55 procent lidí, kterých se výměna týká, pak zatím neoslovila kvůli výměně kotle odbornou firmu. Z dat společnosti také vyplývá, že kotlem na tuhá paliva u nás topí 32 procent domácností.

ČTĚTE TAKÉ: Srovnávač nabídek energií vám vybere nejlepší tarif. Jak postupovat při změně dodavatele?

V uplynulých letech Češi získali z evropských, státních i krajských peněz na pořízení nových kotlů či jiného vytápění miliardy korun. Takzvané kotlíkové dotace lze čerpat ještě do konce srpna na výměnu kotlů první a druhé emisní třídy, jejichž platnost skončí 1. září.

Jedná se o nejstarší kotle 1. a 2. emisní třídy. Tato hodnota určuje, jak velké množství škodlivých látek kotel vypouští. Zatímco 1. emisní třída produkuje nejvyšší množství škodlivin a zároveň dosahuje nejnižší účinnosti, zařazení do 5. emisní třídy značí nejvíce ekologický kotel.

Radnice hodlají výměny kontrolovat, ale podle některých úřadů scházejí pro tyto prohlídky zaměstnanci. K dispozici prý rovněž není dostatek informací, které domácnosti neekologický kotel ještě mají.

Hrozí až desetitisícové pokuty

Například Moravskoslezský kraj, který je dlouhodobě zatížený zhoršenou kvalitou ovzduší, dosud na výměnu kotlů ve všech vlnách dotací proplatil zhruba 2,5 miliardy korun. V regionu díky tomu získalo ekologičtější zdroj tepla přes 23 600 domácností. Přesto kraj odhaduje, že v provozu je až 25 tisíc nejstarších kotlů na tuhá paliva, za jejichž používání bude od září hrozit pokuta až 50 tisíc korun.

V Praze naproti tomu podle hrubého odhadu magistrátu zbývá jen asi 800 až 900 kotlů první a druhé emisní třídy, uvedl mluvčí města Vít Hofman.

Zájem o výměnu v poslední době roste třeba v Královéhradeckém kraji. Lidé celou věc nechali na poslední chvíli a mnohé firmy instalaci ekologických kotlů a tepelných čerpadel nestíhají. „Termíny dáváme zákazníkům na říjen a listopad, za týden to už bude na prosinec či leden,“ uvedla spolumajitelka firmy Topení-Středa Ivana Středová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nebojte se žádat skutečně výhodnou nabídku, radí expert. Jak na dodavatele energií?

„Po 1. září pracovníci oddělení životního prostředí budou provádět fyzické kontroly,“ potvrdila například mluvčí břeclavské radnice Ivana Solaříková. Mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek uvedl, že cílem kontrol není obyvatele postihovat, ale motivovat k tomu, aby výměnu kotle vyřešili.

Kontroly starých kotlů ale podle některých úřadů ztěžuje fakt, že o těchto zdrojích vytápění nejsou přesná data. Podle Bohdany Maršálkové z odboru životního prostředí tachovské radnice nemá město informace o stavu obměny kotlů. „Nikomu není dána povinnost výměnu ohlašovat,“ řekla. Také vedoucí odboru životního prostředí v Jihlavě Katarína Ruschková uvedla, že chybí evidence, jakým způsobem se v jednotlivých domech topí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Slevy přes aplikace budou přibývat, očekávají řetězce. Platíme soukromím, varuje ekonomka

Tagy: