Vlček: Vláda odmítá rozhazovat peníze z vrtulníku. Vymlouváte se, reagoval Hrnčíř

Koho se týká pomoc, kterou představila vláda?

Současná vláda odmítá plošné „rozhazování peněz z vrtulníku“, jako to dělal předchozí kabinet. Důležitá je adresná pomoc občanům. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl první místopředseda poslaneckého klubu STAN Lukáš Vlček. Podle poslance Jana Hrnčíře (SPD) ale Fialova vláda lidem nepomáhá a rostoucí ceny svaluje na válku na Ukrajině.

Drahé energie, jídlo i pohonné hmoty. To jsou věci, které aktuálně trápí řadu Čechů. Mnoho zemí zavádí plošnou pomoc. Česká vláda je ale zastáncem pomoci cílené.

„Naším názorem není plošné rozhazování peněz z vrtulníku tak, jako to dělala předchozí vláda. Je to opravdu cesta do pomyslného ekonomického pekla a poškodilo by to všechny občany. Je nutné zopakovat, že současná situace není vyvolaná touto vládou, ale hlavně útokem Ruska na Ukrajinu, a s tím i souvisejí dopady na ceny energetiky,“ vysvětlil Vlček.

„Vymlouváte se, že je to kvůli válce na Ukrajině. Před vypuknutím konfliktu tady byla inflace přes 11 procent, nyní je necelých 13 procent. Růst cen energií nás trápí daleko delší dobu. Není možné se tvářit, že problém s vysokým růstem cen energií, ale i potravin a dalších věcí, má jen nízkopříjmová kategorie obyvatelstva. Potíže má už i střední třída,“ oponoval Hrnčíř.

Jak snížit inflaci?

Slovensko na pomoc obyvatelům v souvislosti s vysokou inflací letos vyčlení 260 milionů eur (6,3 miliardy korun) a v příštím roce více než miliardu eur (24,4 miliardy korun). Opatření počítají například se zvýšením přídavků na děti a jednorázovým bonusem.

A co udělá Česká republika? „Politikou naší vlády je pomáhat hlavně nízkopříjmovým skupinám, které jsou na tom ekonomicky nejhůře. Ministerstvo práce a sociálních věcí počítá s úpravou své sociální politiky. To znamená, že pomoc musí být adresná, aby neroztáčela další kolo inflace,“ má jasno Vlček.

Podle Hrnčíře má ale Češko ceny „energií pro bydlení jedny z nejvyšších v Evropě“. „Máme 21 procent DPH sazbu na luxusní zboží, u základních potravin 15 procent. Snížení těchto daní alespoň na úroveň okolních států by vedlo ke snížení inflace, nikoliv ke zvýšení,“ dodal Hrnčíř.

Tagy:
peníze energie byznys pomoc ekonomika daně opozice CNN Prima NEWS Evropská unie inflace Starostové a nezávislí vláda Jan Hrnčíř vláda Petra Fialy plošná opatření ruská invaze na Ukrajinu Lukáš Vlček