Zmutovaní vlci v Černobylu přežívají smrtelné dávky záření. Mají vědci klíč k léčbě rakoviny?

Zmutovaní vlci potulující se po černobylské pustině získali novou superschopnost, která by mohla mít velký význam pro člověka. Tým vědců totiž zjistil, že mají geneticky pozměněný imunitní systém, který vykazuje odolnost vůči rakovině. Vědci proto doufají, že by to mohlo vést k nalezení léku proti této zákeřné nemoci, napsal web Daily Mail.

V roce 2014 se evoluční bioložka z Princetonské univerzity Cara Loveová vydala s týmem vědců do Černobylu, aby pochopila, jak zvířata dokázala přežít rakovinotvorné záření. Loveová a její tým odebrali vlkům vzorky krve a připnuli jim GPS obojky s dozimetry.

ČTĚTE TAKÉ: Superbakterie ročně zabijí 5 milionů lidí a jsou stále nakažlivější. Máme řešení, tvrdí vědci

„V reálném čase měříme, kde se nacházejí a jakému množství radiace jsou vystaveni,“ popsala Loveová podle webu Daily Mail. Dodala, že černobylští vlci jsou každý den po celý život vystaveni až 11,28 milirem radiace, což je více než šestinásobek zákonného bezpečnostního limitu pro průměrného člověka.

Vědci zkoumali genetické rozdíly mezi DNA zmutovaných vlků v černobylské zóně a těch mimo ni. Výsledky ukázaly, že navzdory tomu, že ti černobylští dostávali potenciálně smrtelné denní dávky radiace, jsou vůči jejím účinkům odolní. Řada genů, které jsou spojovány s rakovinou, vykazovala nové mutace, což podle vědců naznačuje, že se vyvinuly tak, aby se proti záření chránily.

Různé vědecké týmy navštěvují černobylskou zónu již řadu let. U volně žijících zvířat, jako jsou koně, rysi, losi, vlci a psi, se během desítek let objevily různé mutace. Vědci například zjistili, že zmutované žáby, které normálně mají zelený pigment, jsou tmavé nebo černé.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vědecká senzace na Karlovarsku. Experti nalezli čelist neznámé šelmy, jde o unikátní objev

Tagy: