CNN Prima News Lifestyle Komerční sdělení

Vodík je palivo současnosti. Natankujete si ho už letos, říká šéf strategie skupiny Orlen Unipetrol

  • Téma: Komerční sdělení
  • Petr Musil
  • Komerční sdělení
  • 31. května 2022 08:27
Vodíková čerpací stanice

Rozhovor s Martinem Gajdošem

Uhlíková neutralita do poloviny století je často zmiňovaný cíl napříč sektory. Vynulovat dopady používání energetických zdrojů chce také petrochemická skupina ORLEN Unipetrol. A pomoci jí v tom má nejhojnější prvek v celém vesmíru – vodík. „Zákazníkům ho chceme zpřístupnit již letos,“ řekl v rozhovoru pro CNN Prima NEWS Martin Gajdoš, ředitel strategie skupiny ORLEN Unipetrol.

První česká města se již letos dočkají netradičních čerpacích stanic. Kromě benzínu nebo nafty na nich řidiči budou moci natankovat vodík. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to uvedl Martin Gajdoš, ředitel strategie petrochemické skupiny ORLEN Unipetrol. „Ve velmi krátké době chceme otevřít první čerpací stanici na vodík. Následovat by mohly další čtyři nebo pět v největších českých městech,“ řekl.

Právě vodík má skupině pomoci naplnit závazek postupného snižování uhlíkové stopy. ORLEN Unipetrol se chce k uhlíkové neutralitě dopracovat nejpozději v roce 2050. Ale už do konce této dekády má v plánu redukovat emise skleníkových plynů o 20 %, v energetice dokonce o 30 %. „Vedle snižování emisí ale hledáme také způsoby, jak oxid uhličitý dostávat z atmosféry pryč. Z podstaty věci totiž nikdy nebudeme schopni vynulovat emise, ale můžeme vypouštění CO2 kompenzovat jiným způsobem,“ dodal Martin Gajdoš.

Téměř tři desítky vodíkových čerpacích stanic

Podle něho je klíčové, aby se rozvíjela infrastruktura, která umožní vodík co nejhojněji využívat. Je to prý takový začarovaný kruh. „Dokud nemáte infrastrukturu, není odběr, a dokud není odběr, není infrastruktura,“ řekl. Vodík je ale podle něho palivem současnosti. I proto, že už existují možnosti, jak jej využívat právě v mobilitě. „Do roku 2030 chceme dosáhnout počtu 28 čerpacích stanic na vodík v rámci naší sítě,“ prozradil.

Přestože vodík je nejhojnější prvek ve vesmíru, není snadno dosažitelný. Vedle vodíku, který vzniká jako vedlejší produkt při různých chemických reakcích, se pak jako nejpravděpodobnější způsob jeho získávání jeví elektrolýza. „Nejspíše se prosadí výroba takzvaného zeleného vodíku, který bude vyráběn z vody prostřednictvím obnovitelných zdrojů,“ vysvětlil Martin Gajdoš. Je to podle něho jedna z velmi efektivních možností, jak „uskladnit“ obnovitelnou elektřinu v době, kdy hodně fouká vítr nebo svítí slunce, avšak takto získaná energie není použita pro dobíjení baterií.

30 miliard do zelených projektů

Jednou z oblastí, která představuje určité riziko využití vodíku, je jeho poměrně snadná výbušnost. Martin Gajdoš, ředitel strategie skupiny ORLEN Unipetrol v tom ale nevidí neřešitelný problém. „Každý nosič energie je nějak nebezpečný. Tak to prostě je a platí to i pro benzín nebo naftu. Výhodou vodíku ale je, že je těkavý, tudíž velmi rychle unikne, nekouří a uniká směrem vzhůru, takže neohrožuje bezprostřední okolí,“ vysvětlil.

ORLEN Unipetrol ale nechce sázet pouze na vodík. Petrochemická skupina hodlá zvyšovat využití například fotovoltaických elektráren a dalších obnovitelných zdrojů. Do roku 2030 ORLEN Unipetrol plánuje do zelených projektů investovat kolem 30 miliard korun, dalších pět miliard pak bude směřovat do digitalizace.

Tagy: