Vojáček o přehradě: Žádné nedopatření, Rusové museli dostat jasný rozkaz. Velení je nervózní

Zaplavy na Ukrajine po vyliti Kachovske prehrady (6. 6. 2023)

Analytik Vojáček o zničené Kachovské přehradě

Čekalo se, že Rusko vyhodí Kachovskou přehradu do povětří, překvapením ale je, že k tomu došlo nyní. Vysílá to vzkaz, že jsou vrchní velitelé ruské armády a političtí vůdci nervózní. V pořadu Nový den na CNN Prima NEWS to uvedl bezpečnostní expert Jiří Vojáček. Podotkl, že „nedopatření na ruské straně bylo již mnoho“, zničení hráze k nim však podle něj nepatří. „Vojáci, kteří okupovali levou část Dněpru, museli dostat jednoznačný rozkaz,“ domnívá se.

„Útok Ukrajinců přes Dněpr neprobíhá, proto se spekuluje o tom, zda nemohlo jít o náhodu či špatné pochopení rozkazů,“ uvedl ke zničení Kachovské přehrady Vojáček. Připomněl, že podobných „nedopatření na ruské straně bylo již mnoho“. „Ale vyhodit 200kilometrovou přehradu... tam musel být jasný rozkaz. Vojáci, kteří okupovali levou část Dněpru museli dostat jednoznačný rozkaz,“ domnívá se.

Je toho názoru, že zničení hráze vysílá vzkaz o nervozitě ve vrchním ruském velení i u politických vůdců. „Něco takového se od Rusů čekalo – že vyhodí přehradu do povětří. Ale až ve chvíli, kdy by se přes Dněpr v Chersonském směru valily ukrajinské tanky směrem na Krym. Čekalo se to ve chvíli, kdy by tam začala dlouho očekávaná ukrajinská protiofenziva. Je překvapením, že k výbuchu došlo už nyní,“ uvedl Vojáček.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Protržení přehrady je komplikací pro Ukrajince, ale i Rusy. Komu nakonec uškodí více?

Dodal, že v době výbuchu na východním břehu Dněpru postupovalo z ostrůvku na ostrůvek několik stovek ukrajinských vojáků. „A už nyní kvůli tomuto mírnému postupu Rusové vyhodili do vzduchu druhou největší přehradu na Ukrajině a způsobili velkou ekologickou havárii,“ mínil.

Pomoc Ukrajině bude delikátní

Vojáček také sdělil, že nikdo není vítězem. „Málokdo pochybuje, že to udělali Rusové (Kreml však tato nařčení zásadně odmítá, pozn. red.). Je to porušení 4. ženevské úmluvy, která zakazuje nejen bezdůvodné ohrožování civilistů, ale i zneužívání a ničení civilního majetku – což se nyní stalo. Záběry ukazují desítky zatopených vesnic, zničených domů a životů. Je to obrovská ekologická katastrofa. Mimo jiné z toho budou nešťastní obyvatelé Krymu. 85 procent pitné vody šlo z Kachovské přehrady, nyní jim tam proudí znečištěná voda. Krym bude záhy bez pitné vody,“ podotkl.

Dodal, že s pomocí Ukrajině budou západní spojenci – zejména členské země NATO – šetřit. „Podle posledních informací Polsko už dává dohromady týmy, které by na Ukrajině mohly pomoci. Ale všichni jsou s tím velmi opatrní. Ve chvíli, kdy ruská propaganda na ukrajinském území uvidí polského hasiče, udělá z toho účast polské armády, NATO, v konfliktu. Což si nikdo nepřeje. Pokud dojde k pomoci, tak bude velmi omezená a delikátní,“ doplnil expert.

Tagy: