Volební rauty: SPD nachystala klobásky, ČSSD nabízela 200 řízků, KSČM dlouho jen vodu

Hostina ve štábu koalice Spolu

Občerstvení a atmosféra ve stranách

Strany se při volbách tradičně neliší jen programem a získanými procenty, ale i způsobem, jakým pojímají svůj raut. Zatímco někde se catering postaral o plné stoly, jinde se hladovělo. Třeba komunisté nechali místnost s občerstvením dlouho zavřenou, novináři měli několik hodin k dispozici jen vodu.

Ocitnout se během volebního dne ve štábu Spolu znamenalo, že hlady nezemřete. Bohatě pojatý catering nabízel například smažený sýr se sušenou šunkou v sezamovém obalu s batátovým pyré nebo hovězí mini burger v sezamové housce.

Novináři si pochutnali i v presscentru SPD, kde byly k mání mimo jiné klobásky. Jakmile šéf poslanců SPD Radim Fiala čelil otázce, zda pocházejí z Jarmarku SPD, s úsměvem ochutnal.

„Podle chuti budou!“ potvrzoval v nadsázce.

Též ve štábu Pirátů a STAN se hodovalo. Novináři si mohli dát točené pivo, zajíst to řízkem, smaženým květákem, steakovými hranolkami, salátem coleslaw či kuskusem se zeleninou. Řízky se pro novináře připravily i v sídle ČSSD, a to hned 200 kusů.

Sliny se sbíhaly též z menu Trikolóry Svobodných Soukromníků, kde se stoly prohýbaly pod buchtami a koláčky označenými číslem osm, které k hnutí v těchto volbách náleželo. Jinak se podával taky guláš či sýry. K dispozici byly i káva a veškeré nealko, ostatní alkoholické nápoje si novináři museli zaplatit sami. Samotní zástupci Trikolóry povětšinou popíjeli pivo.

To u KSČM se dlouho nabízela pouze balená voda, místnost s občerstvením zůstávala pro novináře až do 16. hodiny uzavřená. Cedule, která na uzamčení upozorňovala, navíc částečně blokovala vchod na toaletu.

„Tak tohle nedávám,“ glosoval situaci jeden z kolemjdoucích kameramanů, kteří si stejně jako ostatní žurnalisté mohli odnést na památku alespoň propisku nebo klíčenku s logem strany.

Tagy: