Vondra: Ve volbách kroužkujte mě. Kalousek a Svoboda by se měli věnovat ornitologii

Alexandr Vondra, lídr kandidátky koalice stran Spolu do eurovoleb, se opřel do bývalých předních českých politiků. Green Deal je pro něj problematický, přesto některé návrhy nezatracuje. A prozradil i svůj pohled na migrační otázky a odkaz Václava Klause v dnešní ODS.

V rozhovoru s komentátorem CNN Prima NEWS Thomasem Kulidakisem v podcastu Chuť moci se Vondra pozastavil nad chováním bývalých politiků. Řadu z nich vnímá jako silné individuality, které stále mají touhu ovlivňovat dění ve svých stranách. Mířil tím na bývalé šéfy KDU-ČSL a TOP 09 Cyrila Svobodu a Miroslava Kalouska. „To je jejich problém, že se zoufale chtějí vrátit, neumějí si najít aspoň na pár let tu ornitologii nebo přednášení na vysoké škole,“ řekl Vondra.

ČTĚTE TAKÉ: Naklonovaná Nerudová i hladící se Vondra. Předvolební kampaň je plná parodií a cílí na mladé

Zmínil také bývalého prezidenta a zakladatele ODS Václava Klause. „Jako alfa samec nemohl uznat žádného svého nástupce. Objektivně třeba Topolánek udělal lepší politický výsledek,“ připomněl Vondra volební úspěch ODS z parlamentních voleb v roce 2006, kdy strana vedená Mirkem Topolánkem získala přes 35 procent voličských hlasů.

Své vlastní návraty do politiky vnímá spíše jako shodu okolností. Úspěch ve volbách do Evropského parlamentu z roku 2019 připisuje náhodě. Tehdy Vondra triumfoval z 15. místa kandidátky. „Lidé mě vykroužkovali nahoru, dokonce myslím, že to přineslo i nějaké hlasy ODS navíc,“ říká s tím, že je za to vděčný. Na dotaz, zda vyzývá voliče, aby jeho jméno kroužkovali v rámci kandidátky Spolu, Vondra uvedl: „Přeci teď nebudu nikomu říkat, aby nekroužkoval.“

Alexandr Vondra, který uplynulé čtyři roky strávil jako europoslanec, popsal způsoby komunikace s jinými českými zástupci v Bruselu. Ocenil například snahu komunistické europoslankyně Kateřiny Konečné o prosazování zájmů českého průmyslu. Zároveň připomněl, že Konečná naráží na nepochopení své parlamentní frakce s názvem Levice v Evropském parlamentu. „Ona je z frakce, kde jsou všichni zelení jak brčál,“ glosoval Vondra.

Spolupráci s europoslanci z hnutí ANO Vondra popisuje jako konstruktivní. „Na evropské půdě se v něčem shodneme, ale na domácí scéně to nejde,“ řekl skepticky. Ze své pozice vyloučil vznik možné vlády ODS s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách. „Andrej Babiš je žralok a kdo si s ním lehne do postele, toho sežere. Jako se to stalo sociálním demokratům,“ obrazně varoval Vondra a připomněl koaliční vlády hnutí ANO, ČSSD a lidovců.

„Azylová řízení mají být mimo EU“

Vondra Green Deal zcela nezatracuje. Souhlasí třeba s návrhy o ochraně vodních ploch v EU a jinými adaptačními plány přeměny krajiny s ohledem na změny klimatu. Zároveň má pochopení pro kritiky zelené politiky Evropské unie. Zásadně nesouhlasí s nálepkováním odpůrců Green Dealu jako agentů ruského prezidenta Vladimíra Putina.

Europoslanec vítá postupnou změnu debaty o přístupu k řešení migrační krize. Jeden z účinných nástrojů spatřuje v přenesení azylového procesu mimo EU. „Azylová řízení mají probíhat jinde. Třeba Itálie má v tomto směru dohodu s Albánií,“ poukázal Vondra na letošní dohodu mezi Itálií a Albánií. Podle ní ilegální migranti zachránění na moři italskými záchranáři mohou být po dobu vyřizování svých žádostí o azyl umístěni ve speciálních střediscích na území Albánie, uvedl server Euronews. Rozhodnutí italské vlády se setkalo s rozporuplnými reakcemi. Například organizace Amnesty International označila dohodu za „ostudnou“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Migrace, obrana a Green Deal. Tři hlavní témata eurovoleb, shodují se komentátoři

Tagy: