Vondra: Zrušení veta by mohlo EU rozložit. Pavel neměl tohle téma vůbec otevírat, říká David

europoslanci Alexandr Vondra (ODS) a Ivan David (SPD)

360° 6.10.2023

Pokud bychom zrušili právo veta, mohlo by to vést k rozložení Evropské unie, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS europoslanec Alexandr Vondra (ODS). Reagoval tak na prohlášení prezidenta Petra Pavla, který v úterý na univerzitě v Bruggách připustil, že by s rozšířením EU mohlo dojít k přechodu k hlasování kvalifikovanou většinou. Podle europoslance Ivana Davida (SPD) hlava státu neměla takové téma vůbec otevírat.

Podle Pavla by s rozšířením EU mohlo dojít ke zrušení práva veta. „Musíme být připraveni v domácí diskusi zvážit různé návrhy, jak upravit rozhodovací proces EU včetně přechodu k hlasování kvalifikovanou většinou v některých oblastech,“ uvedl prezident. Později dodal, že mluvil o bezpečnostní a zahraniční politice.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Petr Pavel si musí ujasnit, čeho chce dosáhnout. Evidentně si neví rady, míní komentátor

Zrušení veta odmítl europoslanec Alexandr Vondra (ODS). „Pokud bychom tak učnili i v těch základních věcech, které souvisí s národní suverenitou, jako obrana, bezpečnost, zahraniční vztahy nebo přímé daně, tak je problém,“ uvedl Vondra v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Podle něj by totiž mohlo dojít k tomu, že nebude tendence si vyslechnout ani legitimní obavy jednotlivých států. „To je cesta, jak Evropskou unii rozložit, a to já si určitě nepřeji. To není žádný superstát, ale organizace sdružující členské státy. Nedá se srovnávat se Spojenými státy, je to velmi různorodý kontinent,“ dodal Vondra.

Europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti) ve vysílání podotkla, že 80 procent unijní legislativy se již přijímá kvalifikovanou většinou. „Domnívám se, že skutečnou demokracií v unii je kvalifikovaná většina, protože pokud jeden stát může všechny ostatní zablokovat, tak to není demokracie, ale právě úplný opak, to je vláda jednoho,“ sdělila Gregorová.

Složte mandát, vyzvala Gregorová Davida

Podle europoslance Ivana Davida (SPD) není divu, že se Piráti takto vyjadřují. „Oni se pokládají za občany Evropské unie, zatímco já se pokládám za občana České republiky, čili mám na mysli zájmy České republiky a nikoliv sdružení Evropské unie, které nerespektuje, že občané v různých zemích mají různé zájmy plynoucí z historické zkušenosti. Pan prezident nemá vůbec právo otevírat téma, které by vedlo k tomu, že by byly opomíjeny zájmy České republiky,“ pronesl David.

Gregorová ale podotkla, že v zakládacích smlouvách se píše, že poslanci Evropského parlamentu hájí zájmy evropských občanů. David by proto podle ní měl složit mandát. „Co tam přesně děláte? Chápu, neděláte nic. Dívala jsem se na váš výpis práce a nemáte tam vůbec žádné legislativy, na kterých byste pracoval, berete peníze za nic. Pokud si to sám myslíte a přiznáváte to, tak složte mandát,“ vyzvala europoslankyně. Podle Vondry David nemá pravdu, když upírá prezidentovi právo na názor. „Prezident má právo říkat si, co chce,“ dodal Vondra.

Tagy: