Vondráček: Kamenování Prymuly a Faltýnka se nezúčastním. Lidé vycítili jejich krev

Ministr zdravotnictví Roman Prymula a místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek se ničeho vážného neodpustili. Tvrdí to předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO), který se k celé události vyjádřil na Facebooku. Prymula s Faltýnkem byli ve středu večer vyfoceni, jak opouští pražskou restauraci, která měla být v souladu s vládním nařízením proti šíření koronaviru zavřená. Prymula navíc neměl roušku, i když její povinné nošení v přítomnosti cizích osob dříve nařídil.

Vondráček se na Facebooku ohradil zejména vůči médiím, jakým způsobem o celé kauze informují. „Sleduji z karantény dění okolo pana ministra zdravotnictví. Jak se slétají všichni, kteří vycítili Prymulovu a Faltýnkovu krev – v mediálním slova smyslu. V podstatě už si to žije svým virtuálním životem. A objektivní pravda je všem ukradená,“ napsal poslanec.

Sleduji z karantény dění okolo pana ministra zdravotnictví. Jak se slétají všichni, kteří vycítili Prymulovu a...

Posted by Radek Vondráček on Friday, October 23, 2020

Těžko vyčítat ministrovi, že nezná nájemní vztahy

Jaká jsou fakta? Prymula s Faltýnkem se podle svých slov setkali v přilehlé místnosti a ne v prostorách restaurace. Jenže to během dne vyvrátila vyšehradská kapitula, která prý všechny prostory pronajímá jako stravovací zařízení.

„Těžko vyčítat ministrovi, že zrovna neví, jak je to s nájemními vztahy té které konkrétní místnosti. Pro něj to zkrátka celé je kapitula,“ hájí Vondráček současného ministra zdravotnictví, který po celé aféře odmítl rezignovat. Premiér Andrej Babiš (ANO) přesto v úterý představí prezidentovi Miloši Zemanovi jeho nástupce v čele resortu.

Vondráček si Prymuly váží zejména za to, jakým stylem se postavil k první a druhé vlně koronavirové pandemie. A následně se opět opřel do médií. „Ano, účastníci schůzky nesprávně vyhodnotili a posoudili okolnosti setkání. Protože v dnešní době není ani tak důležitá objektivní skutečnost jako spíš její mediální obraz. Nicméně všelidového kamenování se s dovolením nezúčastním,“ napsal Vondráček.

Zákaz jednání ve Sněmovně? Ano i ne

Podle předsedy Sněmovny je mediální obraz víc než „objektivní reálné posouzení věci s nadhledem a určitým odstupem“. Schůzka podle něj byla prokazatelně pracovní a Faltýnek se údajně nemá možnost s nikým setkat například v kanceláři, protože „v Poslanecké sněmovně máme absolutní zákaz návštěv“. Jednání, o němž oba aktéři tvrdí něco jiného, bylo prý zásadní pro Českou republiku a Faltýnek údajně zajišťoval hlasující většinu v dolní komoře Parlamentu.

Proč se oba nesešli třeba na ministerstvu zdravotnictví, zatím ovšem neuvedli. Vondráčkova slova o uzavření Sněmovny zase vyvrací předseda KDU-ČSL, který na Twitteru napsal: „Jen podotknu, že kanceláře ve Sněmovně mohou poslanci využívat 24 hodin sedm dní v týdnu, stejně jako ministr může využívat svou kancelář kdykoliv potřebuje.“

Za všechno může opozice

Na stranu Vondráčka se pod jeho příspěvkem staví i další Prymulovi zastánci. „Pane Vondráček, hezky jste to napsal, jen bych chtěl dodat, že to muselo být připravené na pana Prymulu od opozice, kde se o tom dozvěděli a že tam celou dobu čekali reportéři blesku!!!!!????????,“ teoretizoval o možné léčce uživatel Jan.

Do opozice se ale nepustil sám. Přisadila si i uživatelka Jana. „Děkuji za to, co jste napsal. Jste jedním z mála, co si nekopnul. A taky si myslím, že měl premiér jednat s chladnou hlavou a ne ihned. To se nevyplácí. Opozice to bude stejně brát jen jako jeho slabost a stejně si myslím, že na nového ministra si opozice zase něco vyštrachá,“ napsala.

Tagy: