Na mor se užívaly ostatky mučedníků. Budoucnost ohodnotí vakcíny stejně, tvrdí Vondruška

Vlastimil Vondruška

INTERVIEW 22.11.2021

Historie se v principu pořád opakuje a nejinak je tomu u epidemií. Všechno tu podle spisovatele Vlastimila Vondrušky už bylo. V budoucnu se podle něj budou lidé na současné prostředky prevence a léčby pandemie dívat podobně, jako se dnes díváme na „léčiva“ ze středověku. Těmi byly tehdy svěcená voda i ostatky mučedníků. Vakcinaci ale nijak nezpochybňuje. Vondruška to řekl v pořadu Interview na CNN Prima NEWS.

„My lidé jsme v podstatě stejní, mění se kostýmy a kulisy. V principu se všechno opakuje. Nemoci, lásky i boj o moc. Všechno tu bylo v různém hávu,“ míní Vondruška.

Připomněl také, že epidemie jsou ještě mnohem starší, než lidstvo samo. Zasáhly třeba i dinosaury. „Lidstvo se vždy snažilo najít cesty, jak se jim (epidemiím) bránit,“ pokračoval historik. Lidé ve středověku například z obav před upíry používali česnek, před ďáblem pak svěcenou vodu. Na mor se dokonce využívaly ostatky mučedníků.

Tato doba už je dávno pryč. Podobně však podle Vondrušky bude lidstvo nahlížet v budoucnu na dnešní vakcíny proti koronaviru. „Za 500 let, až se lidé budou dívat na naši dobu, tak se na vakcíny budou koukat stejně iracionálně, jako my se díváme na prostředky minulosti,“ prohlásil ve vysílání historik navzdory prokazatelným přínosům očkování proti celé škále různých nemocí.

Podle něj je však správné relativizovat dosavadní objevy, aby si lidé uvědomili, že nikdy nedosáhnou dokonalosti. Upozornil také na to, že už dnes renomovaní vědci zveřejňují studie, podle kterých mohou vakcíny někdy škodit. „Na druhou stranu nezpochybňuji vakcinaci, ale měli bychom k ní přistupovat individuálně,“ dodal Vondruška.

Očkování funguje, ukazuje Chlíbek na příkladu

Experti vakcínu proti covidu v drtivé většině doporučují. Vakcinovaní lidé mají podstatně vyšší šanci nákazu nechytit, a pokud už se tak stane, její průběh by měl být lehčí. Potvrzuje to i předseda České vakcinologické společnosti a epidemiolog Roman Chlíbek.

„Čísla hovoří jasně – celkem od začátku roku do listopadu (za celou dobu očkování) je výskyt COVID-19 u neočkovaných 284 na 100 tisíc obyvatel, ale u očkovaných dvěma dávkami 54 na 100 tisíc a u přeočkovaných jenom 7 na 100 tisíc. Jasný důkaz, že očkování funguje,“ napsal nedávno na sociální sítě.

Koronavirus je malý hajzlík, míní Vondruška

Svůj vliv může v případě epidemie a očkování podle spisovatele Vondrušky ale sehrát i psychika. „Ti, kteří vakcínám věří a chtějí je, to kvůli psychosomatice budou mít lehčí,“ míní a dodal, že naopak ti, kteří se vakcín bojí, mohou mít například průběh onemocnění „psychicky těžší“.

Podle Vondrušky je také rozdíl mezi starými vakcínami, které většinou mířily proti bakteriím, a nynějším očkováním, které si musí poradit s viry. „Teď bojujeme s virem, a to je malý hajzlík, který se neustále mění a mutuje,“ zdůraznil a připomněl i minulost karantény či lockdownu. Ty známe už ze 14. století,“ zmínil historik.

Tagy: