Vrátí se diskutovaná socha maršála Radeckého na Malostranské náměstí? Hlasujte v anketě

Socha významného českého vojevůdce maršála Josefa Václava Radeckého z Radče, který se podílel například na porážce Napoleona, by se mohla po více než sto letech vrátit na Malostranské náměstí. Usilují o to někteří představitelé vládnoucí koalice v Praze či starostka městské části Prahy 1. Naopak opozice se domnívá, že by bylo potřeba vyvolat širokou společenskou diskusi. Zda byste si přáli návrat ikonické sochy do centra Prahy, můžete hlasovat v naší anketě.

Debatu na Facebooku odstartoval pražský náměstek pro kulturu Jiří Pospíšil (TOP 09). „Odstranění pomníku bylo součástí vlny odporu proti končícímu Rakousku-Uhersku. Jednalo se o reakci na politické a společenské změny v roce 1918. Bohužel tak Praha přišla o velice zajímavé a umělecky kvalitní sousoší z 19. století. Jde o mistrovské dílo evropského pomníkového sochařství, jak potvrzují odborníci, a na tento aspekt se nesmí v diskusi zapomínat,“ napsal někdejší předseda TOP 09.

ČTĚTE TAKÉ: Převratný rok pro Prahu. Podívejte se na budoucí Václavák, okruh i „nová“ nádraží

Připomněl historické úspěchy slavného vojevůdce. „Maršál Radecký z Radče je stále považován za významnou postavu české historie odkazující svým původem a úspěchy na bohaté dědictví české šlechty. Jednalo se o jednoho z nejlepších dobových vojevůdců, který dokázal porazit i samotného Napoleona,“ sdělil.

MARŠÁL RADECKÝ ❗️ Přátelé, rád bych se s Vámi podělil o svůj názor na navrácení sochy maršála Radeckého zpět na...

Posted by Jiří Pospíšil on Monday, January 15, 2024

„Vždy budu stát na straně lidí, kteří hájí objektivní a autentickou prezentaci historie a jejího kontextu. Je to totiž naším odkazem pro budoucí generace. Proto si myslím, že je vhodné památník obnovit. A to nejen pro připomenutí Radeckého jakožto Čecha, ale aby se obnovilo místo, kde si můžeme připomenout složitý kontext evropských dějin. V řadě okolních zemí se dodnes nachází krásné pomníky panovníků a vojevůdců, které nebyly nikdy odstraněny v důsledku zpětného a době poplatného hodnocení historie. A já bych si přál to samé i pro naši Prahu,“ doplnil.

Podporu má také od starostky Prahy 1. „Tohoto úsilí se moc ráda zúčastním. Uděláme vše, aby se to povedlo,“ reagovala Terezie Radoměřská (TOP 09).

Opřít se může Pospíšil také o další koaliční partnery. „Návrat sochy maršála Radeckého na Malostranské náměstí vnímám absolutně pozitivně. Napravujeme tímto historii z neklidné evropské i české (československé) revoluční doby po první světové válce a vyrovnáváme dluh vůči této významné postavě naší minulosti,“ sdělil Jan Wolf (KDU-ČSL) pro CNN Prima NEWS.

„Myslím si, že ani jednotlivci, ani společnost by neměli bezdůvodně vymazávat kapitoly historie a tvářit se, jako by se nikdy nestaly. Věřím, že navrácení maršála Radeckého z Radče na Malostranské náměstí přispěje k oživení kolektivní paměti a otevře prostor pro další diskusi nejen nad touto významnou postavou našich dějin,“ doplnil politik koalice Spolu.

Opozice: Musíme vést veřejnou debatu

Ne všichni pražští politici jsou však s tímto názorem za jedno. „Na jedné straně je důležité uznat a respektovat naši historii a učit se z ní. Historické sochy mohou sloužit jako připomínka minulých událostí a postav, ať už pozitivních, nebo negativních,“ řekl pro CNN Prima NEWS šéf pražského ANO Ondřej Prokop.

„Na druhé straně musíme být citliví k tomu, jak tyto symboly vnímají obyvatelé města a jak ovlivňují veřejný prostor. Osobně se domnívám, že rozhodnutí o návratu sochy by mělo být předmětem široké veřejné debaty, v níž se vezmou v úvahu různé pohledy – historiků, občanů, odborníků na umění a dalších,“ doplnil.

Podobně to vidí také představitelé Prahy sobě. „Osobně nejsem proti návratu sochy. Je ale důležité, aby proběhla diskuse s historiky, odborníky na veřejný prostor a v neposlední řadě participace s místními. Otázkou je, kdo by to měl financovat, zda by se na Malou Stranu měl vrátit originál sochy, na jaké místo, jak by měl vypadat podstavec a okolí. Pokud by projekt mělo financovat město, určitě by k tomu měla proběhnout architektonická soutěž,“ myslí si zase bývalý náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

Zda byste také vy chtěli, aby se socha významného českého vojevůdce vrátila na Malostranské náměstí, můžete hlasovat v naší anketě.

Přáli byste si, aby se socha maršála Radeckého vrátila na Malostranské náměstí?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Průšvih za miliardy? Stavba metra D se může protáhnout o celé roky, politici se přou o vině

Tagy: