Vražda učitele mačetou otřásla Českem. Není to poprvé, co žák zaútočil na kantora

Útok na pražské škole

Podobné tragédie jako čtvrteční vražedný útok na učitele v Praze se bohužel Česku nevyhýbaly ani v minulých letech. Jedna z největších tragédií se stala v roce 2014 v budově střední školy ve Žďáru nad Sázavou.

Je 14. října 2014 a jen několik desítek minut po útoku tehdy šestadvacetileté Barbory Orlové, která v šatnách ubodala studenta třetího ročníku Petra Vejvodu. Ten statečně ubránil svoji kamarádku. „Jsou všichni vyděšení, brečí. Nikdo neví, co se děje. Neví se stoprocentně, jestli už se slečna chytla, nebo ne. Je tam obrovský chaos a všichni jsou strašně vystrašení,“ popsal tehdy jeden ze svědků.

Na místo přijela zásahová jednotka i policejní vyjednavač, který vystřídal zraněnou rukojmí. A zraněný byl následně také. „Zaútočila nožem proti mé hlavě, ale de facto profesionální zákrok policisty, který tam zasahoval, mě zachránil od nějakého vážnějšího zranění,“ popsal vyjednavač, jehož identita zveřejněna nebyla.

Útočnice trpěla schizofrenií

Policisté ženu zpacifikovali. Pak zjistili, že podobně zaútočila už o dva roky dříve v Havířově. Trpěla schizofrenií. Ani kvůli jednomu z těchto případů nebyla souzena. V době útoku totiž byla nepříčetná.

Petr Vejvoda, který ubránil kamarádky před téměř jistou smrtí, dostal od prezidenta Miloše Zemana in memoriam medaili za hrdinství. „Chtěl bych poděkovat rodičům Petra Vejvody za to, jak svého syna vychovali, i když vím, že to jejich bolest nezmírní,“ řekl při ceremoniálu v roce 2015 prezident Miloš Zeman.

„Péťa den před svojí smrtí říkal paní mistrové, že jednou bude slavný a bude na něho vzpomínat celá republika,“ vzpomněl tehdy také otec zavražděného studenta Kamil Vejvoda.

Útoky ve Svitavách a Rakovníku

V roce 2004 zaútočil student učiliště ve Svitavách na svého pedagoga. Učitele pobodal a ten po převozu do nemocnice zemřel. Soud učně poslal na devět let do vězení.

Další případ se stal před deseti lety v Rakovníku, kde čtrnáctiletý student napadl učitelku nožem. Těžce zraněná pedagožka se ze zranění zotavila. Student kvůli nízkému věku souzený nebyl.

Tagy: