Vražda úřednice ve Zlíně se nemusela stát. Podobným tragédiím jde zabránit, říká expert

kriminolog Pavel Houdek

Jak zabránit femicidě

Žhářský útok v Bohumíně, který stál život 11 lidí, či nedávná střelba na zlínském úřadě. V obou případech šlo o takzvanou femicidu, tedy vraždu ženy, která je spáchána kvůli jejímu pohlaví. Podle kriminologa Pavla Houdka by šlo podobným případům zabránit, kdyby se jim státní orgány více věnovaly.

„Vražda ženy ze strany muže. V našem prostředí jde nejčastěji o vraždy, ke kterým došlo ze strany bývalého nebo současného partnera oběti,“ vysvětlil pojem „femicida“ kriminolog Pavel Houdek ve vysílání CNN Prima NEWS.

Femicida je nyní velmi probíraným tématem například ve Francii, kde úřady v roce 2019 zaznamenaly 146 takových případů. V Česku ale žádná přesná statistika neexistuje. „Policie ani orgány tento druh zločinu neevidují. Máme k dispozici odhady, které činí mezi 15 až 30 vraždami tohoto typu ročně,“ uvedl Houdek.

Podle něj mohl problematiku více přiblížit například žhářský útok Zdeňka Konopky v Bohumíně z roku 2020, při kterém zemřelo 11 lidí, a šlo tak o nejhorší masovou vraždu v novodobých dějinách Česka. Motivem byla pomsta manželce. „Doufal jsem, že Bohumín bude vykřičník a státní orgány se tomu začnou věnovat. Docházelo tam ke sledování, vyhrožování, vrah oběť ohrožoval střelnou zbraní a vyvrcholilo to masovou vraždou,“ líčil kriminolog.

„Velká část vražd tohoto typu má stejný typ jednání. To znamená, že se jim dá z větší části předejít, když se podaří riziko včas identifikovat,“ sdělil.

Policie řeší oznámení pozdě

Problém ale může nastat i v případě, že se žena rozhodne chování partnera oznámit na policii. V mnohých případech se oznámením policie začne zabývat až ve chvíli, kdy pachatel skutečně něco provede. „Není jednotná metodika. Je to na uvážení policisty. Ti k tomu často přistupují s nadhledem,“ vysvětlil Houdek.

Prvním krokem k prevenci je podle něj sběr dat. „Když se na to někdo podívá, dokáže identifikovat vzorec. Ze světa víme, že tam je,“ řekl kriminolog. „Budeme-li ukazovat případy na individuálních osudech, možná tomu dokážeme dát větší váhu,“ dodal Houdek.

Existují také neziskové organizace, které se tematikou domácího násilí zabývají. „Pokud cítíte, že něco není v pořádku, existují organizace, které mají zkušenosti a dokážou poradit,“ sdělil kriminolog. Jde například o Bílý kruh bezpečí, Centrum Rosa či centrum pro oběti domácího a sexuálního násilí ProFem.

Tagy:
policie Francie vražda CNN Prima NEWS Česko Bohumín kriminolog Pavel Houdek Bílý kruh bezpečí femicida