Zeman vysvětlil, proč odmítl vyznamenat bratry Mašíny. Nejsilnější pasáž projevu, míní expert

Miloš Zeman

Projev Miloše Zemana při udílení státních vyznamenání

Diskuse o činech antikomunistické skupiny bratří Mašínů v 50. letech dodnes vyvolávají velké vášně. Někteří mají členy skupiny za vrahy, jiní zase za hrdiny. Zastánci Mašínů často navrhují, aby jim bylo uděleno státní vyznamenání. Prezident Miloš Zeman, který 28. října na Pražském hradě udělil 79 metálů, skupinu Mašínů nevyznamenal. Během svého projevu vysvětlil, proč tak neučinil.

„Skupina bratří Mašínů mi byla navržena, abych jí státní vyznamenání udělil. Moji dva předchůdci tak neučinili. Považuji za poctivé uvést, proč to neudělám já. Prvním důvodem je, že skupina při svém útěku na Západ dýkou podřízla hrdlo svázanému zajatci. Druhým důvodem je, že zastřelila pokladníka, který převážel výplaty zaměstnancům. Ani jedna z těchto obětí nebyla exponenty komunistického režimu, a proto nejde tyto vraždy vydávat za činy protikomunistického odboje,“ řekl Zeman při svém projevu ve Vladislavském sále.

„To, jak se vypořádal s tím, proč jako třetí prezident v řadě nevyznamená bratry Mašíny, bylo nejsilnější z celého projevu. Bylo to řečeno velmi jasně. Někdo s tím souhlasit nemusí, ale prostě zdůvodnil, proč to vyznamenání neuděluje,“ zhodnotil ve studiu CNN Prima NEWS bývalý ředitel protokolu Kanceláře prezidenta republiky Miroslav Sklenář.

Činnost skupiny je v Česku považována za kontroverzní. Část veřejnosti považuje její akce za součást legitimního ozbrojeného odboje proti totalitnímu komunistickému režimu. Další část vnímá členy skupiny jako vrahy, kteří používali nepřiměřené prostředky. Zabití neozbrojeného zajatce pak označuje za zločin, který nelze obhajovat legitimním odbojem.

Josefovi Mašínovi, který žije trvale v USA, je v současnosti už 90 let. Podle své dcery Barbary se cítí stále dobře. Zároveň je posledním členem skupiny, který je naživu. Ostatních pět mužů včetně Ctirada Mašína, který zemřel v roce 2011, by tak případné vyznamenání dostalo posmrtně. Podle Barbary Masin ani její otec, ani strýc nikdy nelitovali toho, co udělali.

Otec bratří Mašínů – Josef Mašín starší – na rozdíl od svých potomků vyznamenání v pátek posmrtně obdržel. Zeman mu udělil nejvyšší státní vyznamenání ČR, tedy Řád Bílého lva. Josef Mašín starší byl důstojníkem prvorepublikové československé armády a během druhé světové války členem protinacistické odbojové organizace Tři králové. V roce 1941 ho zatkli příslušníci gestapa a o rok později byl popraven.

Tagy: