Školství chybí vize a regionům peníze, tvrdí odbory. Máte nejasné požadavky, brání se vláda

Do stávky se příští pondělí zapojí asi tři tisíce škol.

Do stávky se zapojí zhruba tři tisíce škol

Téměř tři tisíce škol má v plánu připojit se příští pondělí alespoň nějakou formou ke stávce odborů. Vedle navýšení financování školství požadují i větší stabilitu resortu. Podle zástupců ministerstva školství ale stát odborům už částečně ustoupil a v tuto chvíli nemají jasné požadavky.

Nejde o naše platy, ale o peníze ve školství celkově. Těmito slovy odboráři odůvodňují stávku. „Teď šetří na nepedagogických pracovnících, pak budou zvyšovat úvazky, aby šetřili na učitelích. My chceme stabilitu,“ řekl předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík.

ČTĚTE TAKÉ: MAPA: Škol, které budou v pondělí stávkovat, stále přibývá. Jak to bude vypadat u vás?

Připomněl také, že ministerstvo v rámci hledání úspor navrhlo vládní nařízení, kterým by se od 1. září snížil počet odučených hodin. Změn u takzvaných PHMaxů, což je maximální týdenní počet vyučovacích hodin, se obávají také studenti, a to kvůli omezení výuky v menších skupinách, seminářích nebo ve výběru jazyků.

„Přijde mi to nefér vůči mým mladším spolužákům, kteří by si třeba nemohli vybrat semináře, které je zajímají,“ řekla CNN Prima NEWS studentka maturitního ročníku gymnázia v Mladé Boleslavi Kateřina Nývltová. Dodala také, že výuka jazyků v deseti nebo patnácti lidech je lepší než ve velkých skupinách, protože mají možnost lépe si jazyk procvičit a mluvit.

Podle vlády jsou ale obavy zbytečné. „Navržená změna PHMaxů by se ve středním a základním školství v maximální míře dotkla 1 500 učitelů ze 157 tisíc. S odbory ale v této věci není řeč, protože jim nejde o kvalitu školství, ale jen o protest a o využití složité situace,“ uvedl předseda vlády Petr Fiala. V příspěvku na sociální síti X dodal, že odporovým předákům jde jen o vlastní politické ambice.

S odbory se nedá debatovat, říká náměstek

Odboráři se dále bojí o platy neučitelů – třeba kuchařek nebo školních psychologů. Resort školství je přitom jedním z mála, jež dostaly v rozpočtu přidáno. Konkrétně čtyři miliardy korun. To ale podle odborů nestačí. „My bojujeme hlavně o regionální školství, do kterého jde jenom 1,4 miliardy. Zbytek jde jinam, například i na vysoké školy,“ uvedl šéf odborářů ve školství.

Ministerstvo školství ale tvrdí, že stát víc dát nemůže, aniž by zásadně ubral jinde. Odborům navíc vadí i údajně chybějící stabilita. „Není to jen o penězích a platech, ale i o celkové koncepci vzdělávacího systému. Nyní neexistuje to, co bylo kdysi ve školském zákoně, tedy národní koncepce vzdělávání, která by zaručovala, že se školství nebude měnit s novou politickou garniturou,“ uvedl šéf Asociace ředitelů základních škol Luboš Zajíc.

Podle ministerstva se ale systém změnil před nástupem současné vlády. „Já jsem byl kritikem jejich kroku. My nyní připravujeme ještě jednu novelu školského zákona, kde jedním z bodů bude dlouhodobá desetiletá strategie vzdělávací politiky závazná ze zákona,“ sdělil náměstek ministra školství Jiří Nantl (ODS).

Školské odbory navíc podle vládních představitelů nemají jasné požadavky a nechtějí debatovat. „Pokud někdo chce vést dialog se státem, tak se to nedá efektivně dělat tak, že zpochybňujete cokoliv, co říká,“ dodal Nantl. Stávka odborů proběhne 27. listopadu. Vedle škol se do ní zapojí třeba i část průmyslu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: O peníze nejde, brání se učitelé. Před stávkou popisují chystané změny i obavu z propouštění

Tagy:
peníze školství stávka ODS odbory František Dobšík Jiří Nantl Českomoravský odborový svaz pracovníků školství