Vstupné k Pravčické bráně vybírá soukromník místo parku. Není to správné, říkají místní

Národní park České Švýcarko, Pravčická brána.

Vstupné k Pravčické bráně vybírají soukromníci

Pravčická brána patří mezi hlavní atrakce Českého Švýcarska. Aby se člověk dostal až k unikátnímu skalnímu útvaru, platí vstupné. Málokdo však ví, že vybrané peníze nejdou do kasy národního parku, ale soukromého majitele, který vlastní přilehlé pozemky včetně vyhlídkové restaurace.

Pravčickou bránu loni navštívilo přes 170 tisíc turistů. Dospělí za průchod ke skalnímu útvaru zaplatí 95 a děti 30 korun. Tyto peníze pak končí v kapse majitelů přilehlého výletního zámečku a restaurace Sokolí hnízdo. Objekty získali v 90. letech při privatizaci.

„Se současným majitelem máme vztahy velmi korektní, musím říct, že i finančně podporuje aktivity spojené s turistickým ruchem, takže se k nám peníze dostávají bokem,“ uvedl ředitel Národního parku České Švýcarsko Pavel Benda.

I tak by si ale ředitel přál, aby v budoucnosti část vstupného byla na park převáděna automaticky. A podle webu Seznam Zprávy, který na problém upozornil, je pro změnu i děčínský senátor Zbyněk Linhart, který o tom chce jednat. „Takhle to už nemůže dále fungovat, je to jen dojení turistů,“ prohlásil.

Změna zákona?

„Tady jde o to, že se musí případně změnit zákon, který by to umožňoval,“ upozornil starosta Hřenska Zdeněk Pánek (Soutěsky – věc veřejná, věc neprodejná).

Senátor Linhart už se obrátil na šéfku ministerstva životního prostředí Annu Hubáčkovou (za KDU-ČSL). Ta prý ale zatím nemá o možném problému dostatek informací. „Těžko říct, co s tím já v tuto chvíli můžu dělat,“ podotkla.

Když před šesti dny požár v Českém Švýcarsku vypukl, nebylo jasné, jaký osud Pravčickou bránu potká. Nyní to vypadá, že se významnou památku podaří zachránit díky práci hasičů i vrtulníků a dalších letounů.

O tom, že vstupné na Pravčickou bránu nejde do kapsy národního parku, nevěděli ani lidé v nedalekém Děčíně. Kdyby měli politikům poradit, jejich odpověď by byla jednoznačná – není to správné a peníze by měly jít národnímu parku.

Tagy:
peníze národní park požár Pravčická brána Zbyněk Linhart Anna Hubáčková Ministerstvo životního prostředí České republiky Národní park České Švýcarsko vstupné Sokolí hnízdo