Všude praskala půda, popsal Čech zemětřesení. Babičky se kutálely ze schodů, dodala Japonka

Následky zemětřesení v Japonsku

Japonsko zasáhlo silné zemětřesení. Jak to na místě vypadá?

Japonsko zažilo dramatický vstup do roku 2024. Západní pobřeží země vycházejícího slunce zasáhlo silné zemětřesení, které lámalo vejpůl silnice i domy. Ničivý přírodní živel zaskočil jak Japonce, tak Čechy, kteří se zrovna nacházeli v zasažené oblasti. „Před námi praskala půda, všude byl zmatek,“ popsali pro CNN Prima NEWS. Neméně hrozivou zkušenost měly i Japonky z Kanazawy, která se nachází nedaleko epicentra zemětřesení. „Volaly jsme na babičky, aby rychle sešly z horního patra. Viděla jsem, jak se kutálí ze schodů,“ řekla redaktorovi.

Vilém Jedlička byl se svou přítelkyní Hankou ve městě Kanazawa, odkud se chystal dále na jihovýchod směrem ke starobylému Kjótu. Ve chvíli, kdy japonské pobřeží zasáhlo zemětřesení, zrovna se ve svém hostelu balili na cestu. Otřesy ucítili téměř v plné síle, nebyli totiž daleko od epicentra, které se podle japonských seismologů nacházelo pod poloostrovem Noto ve stejné prefektuře.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zdrcující záběry po zemětřesení v Japonsku: Zkáza, strach o život a ulice zmačkané jak papír

„Okamžitě jsme popadli mobily a vyběhli ven. Vím, že nám většinou radí, abychom se schovali pod stoly nebo postel, ale byli jsme ubytovaní v pokoji, kde nebyla klasická postel. Spali jsme na futonech na zemi a stoleček jsme měli jen malý konferenční, takže jsme to riskli a vyběhli ven na širokou silnici. Tam už jsme viděli, jak před námi praskala půda a vozovka,“ popsal Čech redakci CNN Prima NEWS.

Když nejhorší otřesy ustaly, viděli domy s rozbitými okny, popadanými střechami i vyrvanými dveřmi. I v hostelu byla spoušť, třebaže jejich pokoj byl zázrakem ušetřen – jen se jim rozházely věci z kufru.

„Pak jsme se bleskově dobalili a počkali na známého, až nás odveze pryč z prefektury, protože nás dost vyděsila výstraha k hrozícím tsunami. Na autobusy a vlaky jsme se nechtěli spoléhat, všude byl zmatek,“ dodal Jedlička.

Zemětřesení ucítili lidé i v jiných prefekturách. V sousedním Fukui se nacházel Matouš Marvan, který tam studuje od loňského roku. „Jsem v pořádku. Poprvé jsem zažil zemětřesení o síle 5,5 stupně. Pak pár slabších otřesů, to nejhorší je ale snad pryč. Zastavily se vlaky, pár lidí zpanikařilo,“ sdělil redakci po Instagramu.

O svou zkušenost se podělil také redaktor zahraniční redakce CNN Prima NEWS Adam Křivánek, který v současnosti zároveň studuje ve městě Cukuba nedaleko Tokia. „Byli jsme zrovna se skupinkou studentů na koleji, seděli jsme u stolu a povídali jsme si. V tu chvíli nám všem přišlo varování na telefony, bylo to opravdu hlasité,“ přiblížil moment zemětřesení.

Poznamenal, že jen pár vteřin po upozornění na mobilech přišly první otřesy. Ty trvaly až dvě minuty. „Nebylo to nic zásadního. Když to ale srovnám s otřesy v jiných dnech, které tu občas pociťujeme, bylo to mnohem výraznější,“ popsal Křivánek.

Babičky skončily s modřinami, všude byla spoušť

Hrozivou zkušenost z prvního dne roku 2024 měla Rika Takeučiová, rodačka z Kanazawy. Zrovna se oblékala se svou kamarádkou a rodinou na novoroční návštěvu svatyně. Nakonec novoroční tradici Japonců nestihla – všechno se kolem ní začalo nekontrolovatelně třást.

„Z kuchyňské linky nám začalo padat nádobí i rýžovar. Ihned jsme volali na naše babičky, aby sešly dolů z horního patra. Když jsem vykoukla do koridoru, už jsem je viděla, jak se obě kutálejí ze schodů, když se je snažily sejít. Naštěstí se to vše obešlo jen s pár modřinami, okamžitě jsme proto vyběhly na ulici,“ napsala redakci CNN Prima NEWS přes aplikaci LINE.

Vzhledem k tomu, že mají po celém domě spoustu pověšených předmětů, bylo jistější být venku než uvnitř a riskovat zranění. Sousedé udělali to samé. „Všichni jsme zamířili pryč z naší čtvrti na širší plochu a sedli si na zem. Museli jsme počkat alespoň deset minut, než jsme se odvážili si stoupnout. Někde popadaly pouliční lampy, všude nám hrozilo nebezpečí. Hned potom přišlo varování před tsunami, zařídili jsme se proto podle policie a vyrazili na vyvýšené evakuační místo,“ pokračovala Takeučiová.

Když pozdě večer opadly všechny výstrahy, vrátila se domů s kamarádkou, která u ní přespávala. Babičky nechala na evakuačním místě. „Byla to úplná spoušť, na zemi jsme měli kousky porcelánu a skla. Nakonec pojedu k jiné kamarádce, která dopadla lépe. Nabídla se, že u ní můžeme všichni přespat. Uklidíme to všechno jindy. Aspoň jsme v pořádku, to je nejdůležitější,“ uzavřela nakonec.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jak svět vítal rok 2024? Podívejte se na pompézní ohňostroje z různých koutů světa.

Tagy: