Vtrhli do barů a slavili celou noc. Britové si užívali první den bez opatření

Den svobody, jak se v Británii označuje pondělní zrušení takřka všech opatření proti šíření koronaviru, si tamní obyvatelé užili naplno. Hned po půlnoci vtrhli do barů a slavili až do brzkých ranních hodin. Debatu rozproudila i situace kolem premiéra Borise Johnsona, který nastoupil do karantény, jíž se původně snažil vyhnout. V neděli pak apeloval na veřejnost, aby rozvolnění brala zodpovědně.

„Stovky hostů čekaly před jedním londýnským barem a odpočítávaly poslední vteřiny do půlnoci. Majitelé diskotéky pak otevřeli dveře a dav nadšenců zaplnil parket,“ popsal noc z neděle na pondělí web Sky News. Lidé si zkrátka užívali první pořádnou možnost pobavit se od začátku pandemie. „Slavili, jako by byl Nový rok. Na otevření čekali snad dvě hodiny,“ doplňuje web.

Podle britských médií to podobně vypadalo po celé zemi. „První svobodná noc má mnoho vrcholů. Bella se připravuje s přáteli, popíjí už v taxíku a těší se na cizí lidi, se kterými konečně oslaví konec pandemie,“ popsal The Independent příběh 23leté slečny z Londýna. I přes zrušení opatření ovšem vláda klubům doporučuje, aby od hostů požadovaly potvrzení o očkování nebo negativním testu na covid.

Web The Guardian navíc uspořádal anketu, zda lidé považují konec restrikcí za dobré řešení. K překvapení všech se dvě třetiny hlasujících vyslovily proti. Premiér Boris Johnson se k tomuto ráznému kroku odhodlal i přes stále narůstající počet nakažených. V zemi navíc řádí takzvaná mutace delta. Britové se ale opírají o data, ze kterých vyplývá, že očkování funguje, a i když mají lidé test pozitivní a jsou nemocní, nemají těžký průběh a hospitalizaci potřebují jen výjimečně.

Realita popírá výsledky ankety

I některé weby se k rozvolnění stavějí negativně. „Británie směřuje k dosud největší infekční vlně, protože v Anglii končí omezení,“ zní titulek Sky News. Z průzkumu tohoto webu navíc vyplývá, že více než polovina respondentů zrušení opatření sice vítá, do klubu se ale stále bojí jít. „Lidé v anketě odmítají i návštěvu divadel, kin nebo přeplněných parků. Záběry z noci ale ukazují něco jiného,“ dodává Sky News.

Končící opatření obsahují i zrušení povinnosti nosit ochranu dýchacích cest. Podle Toma Edwardse, dopravního korespondenta BBC, údaje Transport for London naznačují, že i přes značné uvolnění restrikcí jsou lidé stále obezřetní. „Až 85 procent cestujících mělo ráno při cestě městkou hromadnou dopravou roušku,“ dodal Edwards.

Jsou samozřejmě i obyvatelé, kteří roušky či respirátory nosit odmítají. Proč? „Věřím, že nošení roušky mělo velký vliv na naše duševní zdraví. Mnoho lidí tak už nemusí mít o svůj zdravotní stav obavy,“ řekl webu Sky News dělník Scott Moran.

Řidič autobusu Gareth Hughes doplnil, že momentálně si už každý rozhoduje, jak moc se nechá pandemií ovlivnit. „Sundat roušku je úleva. Při jejím nošení jsem měl pocit, jako bych měl během chvíle chytit covid,“ uvedl s tím, že v březnu ležel kvůli nemoci devět dnů v nemocnici a následky pociťuje dodnes. Svým cestujícím ale doporučuje, aby si roušky vzali. „Přece jen já se zavřu do kabiny a nikdo ke mně nemůže,“ vysvětlil Hughes.

Johnson se zachoval příkladně

Velké kontroverze vzbudilo nedělní rozhodnutí britské vlády. Premiér Johnson a ministr financí Rishi Sunak oznámili, že po kontaktu s pozitivně testovaným ministrem zdravotnictví Sajidem Javidem půjdou do karantény. Jen pár hodin předtím přitom premiérova kancelář sdělila, že v rámci pilotního programu nepůjdou do izolace, ale podstoupí každý den testování.

Opozice tento původní záměr ostře zkritizovala. Finální verzi pak kvitují nejen politici, ale také média. „Přijali správné rozhodnutí. Jejich posláním je jít příkladem, takže nastoupit do izolace a dodržovat pravidla. A to přesně dělají,“ píše The Telegraph. Přesto se názory občas různí a autoři článků poukazují na Johnsonovu snahu „podvést své občany“.

Tagy: