Výcvik ukrajinských vojáků v Česku: Kurz zvládli za tři dny, nejstaršímu bylo 72 let

Okolo 700 ukrajinských vojáků sbíralo čtyři týdny zkušenosti ve výcvikovém prostoru Libavá nedaleko Olomouce. Další je budou brzy následovat. Štáb CNN Prima NEWS získal exkluzivní přístup do míst, kde instruktoři připravovali Ukrajince na boj proti ruskému agresorovi.

Vojenskému výcvikovému prostoru Libavé se mezi vojáky přezdívá Mordor. Říká se, že jsou na tomto místě jen dvě roční období – zima a pekelná zima. Právě do ní dorazili ukrajinští vojáci.

Přijelo jich kolem 700. Spali ve stanech a srubech, žádný luxus na ně nečekal. „Teploty klesly až na mínus 18 stupňů, což nebylo moc příjemné,“ popsal rotný Mozola. I za takového počasí probíhal výcvik každý den od rána do večera. „Dostali naše zbraně včetně samopalu vzor 58,“ zmínil rotmistr Chalupa.

Nešlo ale jen o to naučit se zacházet se zbraní či taktiku boje, ale třeba i o schopnost řídit vojenská vozidla. „Byli velmi manuálně zruční. Čtrnáctidenní kurz řidiče zvládli uspokojivě za tři dny,“ podotkl poručík Bedry. Pro české vojenské instruktory nejde o první zkušenost s výcvikem cizích vojáků.

Je vidět velká motivace

Někteří působili už v Afghánistánu a v Mali. „Když jsme učili afghánské vojáky, tak to do druhého dne zapomněli, takže jsme museli začít znovu. U ukrajinských vojáků je vidět velká motivace,“ uvedl praporčík Hula. „Rozdíl byl v tom, že ukrajinští vojáci se chtěli učit a poznávat nové věci. Když si vzpomenu na armádu Mali? Tam to bylo naprosto naopak,“ dodal rotmistr Chalupa.

Rozdíl byl i ve věku mužů ve zbrani. „Nejstarší voják byl zřejmě u mě na minometné baterii, bylo mu 72 let. Výcvik přitom zvládal úplně s přehledem, byl schopen tahat minomet, připravovat ho k palbě a na nic si nestěžoval,“ líčil nadrotmistr Vítek. První rotace ukrajinských vojáků již odjela, ale instruktoři ze 71. mechanizovaného praporu se už připravují na další skupinu.

Tagy: