Sběrem podzimních plodů můžete vydělat slušné peníze. Konzumace bukvic prospívá i zdraví

Od října na mnoha místech v Česku probíhá výkup podzimních plodů, zejména bukvic, kaštanů a žaludů. Největší zájem je o bukvice, které jsou mezi sběrači ceněné nejen kvůli jejich využití, ale i výkupní ceně, která je v porovnání s kaštany mnohem vyšší. Pokud se vám podaří nasbírat dostatek plodů, můžete si tím i přilepšit –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ za kilogram kaštanů dostanete letos okolo 20 korun, zatímco cena bukvic může dosáhnout i více než desetinásobku.

Hlavní sezóna sběru bukvic, tedy plodů buku lesního (Fagus sylvatica), probíhá právě v říjnu. Tyto plody jsou velmi žádané nejen jako potrava pro zvěř, ale i jako semena pro pěstování nových sazenic v lesních školkách.

ČTĚTE TAKÉ: Pařezová chaloupka, kterou obývají skřítci? Expert upozornil na blahodárné účinky kutilství

Výkup bukvic

Bukvice se vykupují čisté a zdravé. Nejdříve opadávají plody suché, poškozené hmyzem nebo hluché. Teprve pak přijde řada na plody zdravé a plné. Výkupní cena bukvic se pohybuje kolem 250 Kč za kilogram. Je pravda, že bukvice jsou lehké, takže nasbírat kilogram vyžaduje čas. Nicméně, pokud už spadly na zem, jejich množství vám sběr výrazně usnadní.

Sběr bukvic může být finančně výhodný, ale je dobré se nejprve informovat o výkupních podmínkách. Specializované výkupny podzimních plodů se nacházejí po celé republice. Kontakty na ně lze snadno nalézt na internetu, například na stránkách vykup-bukvic.webnode.czbylinyfrohlich.wz.cz,  llpkv.cz. Někdy se totiž může stát, že mají plody již nasbírané a výkup už neprobíhá, nebo je cena tak nízká, že pro vás sběr nemá smysl.

Bukvice jako potravina

Ačkoli bukvice dnes nejsou běžnou potravinou, dříve byly běžnou součástí jídelníčku mnoha lidí. Jsou chutné, výživné a volně dostupné. Po 1. světové válce se z bukvic dělala mouka, která se přidávala do běžných směsí, nebo se z nich připravovala náhražka kávy podobně jako z žaludů či kořenů pampelišky.

Bukvice mají chuť připomínající mandle nebo lískové ořechy, některým lidem se mohou zdát podobné dýňovým semínkům nebo jedlým kaštanům. Pražením se jejich chuť ještě více zvýrazní. Jedí se pouze semínka ukrytá pod pevnou hnědou slupkou, která se dá snadno odstranit po tepelné úpravě.

Důležité je bukvice důkladně upražit, protože obsahují toxický alkaloid fagin, který může způsobit zdravotní potíže, zejména u dětí.

Výživové hodnoty a možnosti využití

Pražená jádra bukvic jsou velmi výživná. Obsahují 580 kcal na 100 g, z čehož je 25 procent bílkovin, 35 procent tuků a 40 procent sacharidů. Jsou bohatá na škrob, bílkoviny, vitamín C, B6, vápník a železo. Navíc neobsahují lepek, což je v dnešní době pro mnohé důležitý parametr.

Bukvice můžete jíst stejně jako jiné druhy oříšků nebo z nich vyrobit mouku či kávu bez kofeinu. Pokud máte doma lis na olej, je možné z bukvicových jader vyrobit za studena lisovaný olej, který je nejen chutný, ale také velmi zdravý. Z 2,5 kg bukvic lze získat přibližně jeden litr oleje. Tento olej má jemnou ořechovou chuť a lze ho použít do salátů, polévek nebo k dochucení různých pokrmů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Co nám napovídají barvy na houbičkách na nádobí? Elitní uklízečky prozradily tajné triky

Tagy: