Výhra Ruska by nás přišla draho. Náklady na obranu NATO by vzrostly až třikrát, varoval Žáček

Ukrajinský tank v Doněcké oblasti

Metnar a Žáček debatovali o válce na Ukrajině

Kdyby Rusko vyhrálo válku s Ukrajinou, náklady na obranu NATO by vzrostly dvakrát až třikrát. Pro CNN Prima NEWS to řekl předseda sněmovního výboru pro bezpečnost Pavel Žáček (ODS), který o válce na Ukrajině diskutoval s exministrem obrany Lubomírem Metnarem (za ANO).

Dynamika války na Ukrajině se během posledních dvou let několikrát proměnila. V současnosti je to Rusko, které přebírá iniciativu. Ukrajinci své zásadní obranné linie prozatím drží, jejich prohra by ale podle poslance Pavla Žáčka (ODS) znamenala komplikaci pro celé NATO.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na pohřbívání Ukrajiny je ještě čas, říká expert. Odhalil zásadní data, o kterých se nemluví

„Pokud by Rusko dosáhlo svých cílů, tedy kdyby padl Kyjev, tak by se náklady na obranu Aliance zvýšily dvakrát až třikrát. Bylo by zde bezprostřední ohrožení východního křídla. Naše náklady na zbrojení by dosáhly částek, o kterých teď vůbec nepřemýšlíme,“ řekl pro CNN Prima NEWS předseda sněmovního výboru pro bezpečnost s odkazem na analýzy NATO.

Žáček upozornil, že v minulosti byla transformace české armády ze „sovětského typu“ na moderní příliš překotná. „Snížili jsme počty vojáků příliš. Nevyřešili jsme systém záloh. A teď to musíme řešit,“ uvedl.

Kde vojáky brát?

Také exministr obrany Lubomír Metnar (ANO) souhlasí s tím, že je potřeba zbrojit a vynakládat dvě procenta z HDP na obranu. Poukázal ale na to, že zvyšovat vojenské stavy nebude jednoduché. Návratu branné povinnosti se ale prozatím brání.

„Když jsme měli před druhou světovou válkou militarizovanou ekonomiku, tak jsme vynakládali na zbrojení 11 procent HDP. Nábory se nedaří, armáda nám stárne. Není to ale problém jen Česka, diskuze se vede na alianční půdě,“ řekl Metnar, který by vojáky motivoval penězi.

„Nástrojů je mnoho. Od velmi lukrativního ohodnocení povolání, po hledání modelů – od poloprofesionální, profesionální armády – až po zavedení branné povinnosti. Nedomnívám se, že bychom teď měli jít touto cestou. Nevyčerpali jsme celou řadu dalších možností,“ uzavřel.

Tagy: