Vyplatí se investovat do bitcoinu? Experti popsali aktuální situaci na trhu

Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda a CEO společnosti Trezor Matěj Žák

Pokud budou lidé pravidelně dokupovat bitcoiny a poctivě je ukládat na hardwarovou peněženku, tak si myslím, že nic moc neriskují, řekl v pořadu Svět financí s Trinity bank na CNN Prima NEWS ekonom Lukáš Kovanda. S CEO společnosti Trezor Matějem Žákem se shodl, že investice do této virtuální měny je vhodná. Podle něj kryptoměny používá zhruba 450 milionů uživatelů a brzy se stanou běžnou součástí našich životů.

„Osobně doporučuji určitě začínat s bitcoinem, tam je největší jistota v rámci kryptosvěta, ale samozřejmě existují mnohé další. Relativně etablované je třeba ethereum, které si v letošním roce připisuje asi tak polovinu toho, co bitcoin,“ nastínil možnosti ekonom Lukáš Kovanda v pořadu Svět financí s Trinity bank na CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Do roka a do dne neuvidíme žádný růst, tepal Tlustý vládu. Zlámalová hovořila o zrůdnostech

Vývoj nejznámější kryptoměny v posledním roce hodnotí jako příznivý. „Nutno však říct, že v těch předchozích letech zažil velké propady. Aktuálně překročil dokonce už 44 tisíc dolarů (993 528 korun) za jeden kus. Ovšem v roce 2021 stál bezmála 70 tisíc dolarů (1 580 614 korun). Takže je to opravdu jak na horské dráze,“ podotkl Kovanda.

Přes výkyvy je ale podle něj investice do této kryptoměny vhodná. „Pokud budou lidé pravidelně dokupovat pouze bitcoiny a poctivě je ukládat na hardwarovou peněženku, tak si myslím, že nic moc neriskují. Pokud tam dají dvě až čtyři procenta svých celkových investic, tak se dá dokonce hovořit o racionální volbě,“ popsal ekonom. S tím souhlasí i CEO společnosti Trezor Matěj Žák. „Zdá se, že trh roste. Já samozřejmě bitcoin průběžně dokupuji a myslím si, že je to dobrá investice,“ sdělil Žák.

Kovanda radí dokupovat i ve špatných časech. „Na začátku je dobré být tím, co se označuje jako bitcoinový maximalista nebo bitcoinový maxík, tzn. člověk, který skutečně jde jenom do bitcoinu. Pro začátečníka, který se chce seznámit se světem kryptoměn, bohatě stačí, když začne s ním. Časem se může rozkoukat a uvidí, jestli chce jít i do dalších virtuálních měn,“ uvedl Kovanda.

Podle Žáka se bitcoiny postupně stanou běžnou součástí našich životů. „Máme odhady, že kryptoměny používá zhruba 450 milionů uživatelů, a očekává se, že se v následujících třech až čtyřech letech až ztrojnásobí. Za pár let se tedy bavíme o osmině světa,“ podotkl Žák.

Tagy:
dolar investice Lukáš Kovanda ekonom Bitcoin kryptoměna Svět financí a.s. Matěj Žák Trezor