Vyrazte za kulturou... nočníkovou kulturou do Muzea nočníků

Muzeum nočníků je skutečnou raritou. Najdete ho přímo v Praze, a pokud si myslíte, že jste už viděli všechno na světě, jeho početnou sbírku dost možná ne. Jde totiž o relativně nový, ale o to zajímavější projekt, který rozhodně stojí za návštěvu. Muzeum naleznete v Praze 12 v ulici V Potočkách. Jeho příběh se začal psát před jedenácti lety ve tvrzi Třebotov.

Majitelé a provozovatelé muzea nočníků zchátralý Třebotov koupili v roce 2010 a při jeho rekonstrukci našli unikátní historické záchody. Ty u nich probudily zájem o historii této tabuizované, ale každodenní lidské potřeby. Zájem návštěvníků o historické nočníky byl tak velký, že první improvizované muzeum vzniklo ještě v Třebotově, do Prahy se přestěhovalo následně. V roce 2018 činnost přerušilo, aby ji letos naplno obnovilo.

Výsledek usilovné činnosti majitelů muzea je úctyhodný – dosud se jim totiž podařilo nashromáždit 2 572 sbírkových předmětů. A další stále přibývají. Letos v létě proto muzeum ustanovilo zápis do české knihy rekordů a kuriozit jako nositel největší sbírky nočníků a toalet.

Co všechno dnes můžete v pražských Potočkách spatřit? Všechny nočníky a další hygienické potřeby od patnáctého století. Vystaveny jsou běžné prostředky, které používali naši předci a také opravdu exkluzivní a unikátní výrobky. Muzeum kromě samotných exponátů nabízí také pohled do hluboké historie nočníků a toalet. Pochopíte z ní, že také ve středověku řešili lidé podobné problémy, jaké se oblasti WC nevyhýbají ani dnes – stejně jako moderní společnost, i naše prababičky a pradědečky trápily například ucpané kanalizace. Dozvíte se také to, že moderní závěsná WC nejsou žádnou novinkou, ale používala se už v době, kdy lidé jezdili v povozech a věřili v existenci lesních víl. Možná vás překvapí technická řešení starověkých záchodů, jejich umělecká dokonalost i pohodlí, které svým uživatelům dokázala nabídnout.

Zdroj: Muzeum nočníků

Virtuální svět

Muzeum nočníků nabízí zájemcům také vlastní knihu, která se historií tématu do hloubky zajímá. A stejně jako pražská expozice, také zmiňované literární dílo se pyšní jedním nej – jedná se o nejobsáhlejší knihu, která se historií nočníků a toalet zabývá. Kdo to má do Prahy daleko a přesto by rád unikátní muzeum navštívil, nemusí věšet hlavu. Muzeum totiž nabízí on-line prohlídky a využít můžete i 3D prezentaci na internetu.

Pro více než jen příležitostné zájemce připravuje muzeum také přednášky a besedy. S tématy jde do hloubky – řeší například obsah chemických látek v exkrementech, ekologii a hospodaření s vodou, která se při splachování používá nebo tabuizaci celého tématu. Nejsnazší přístup k expozici je od tramvajové zastávky Čechova čtvrť, muzeum je blízko vlakové zastávky Modřany.

Expozice zatím nemá stálou otvírací dobu a otevřena je po předchozí domluvě nebo v rámci dnů otevřených dveří. Ať už na její prohlídku vyrazíte kdykoli, určitě nebudete litovat. I když, jak jeho zakladatelé Renáta a Jan Sedláčkovi rádi a s úsměvem dodávají: „Je to vlastně celé o hov**“

Tagy: