Výročí černobylské katastrofy. Nebezpečnou roli hraje elektrárna i během současné války

Přesně před 37 lety – 26. dubna 1986 – došlo k největší jaderné katastrofě v dějinách lidstva. Jeden z reaktorů černobylské elektrárny na Ukrajině, která byla součástí tehdejšího Sovětského svazu, explodoval a do ovzduší se tak uvolnilo masivní množství radiace. Svoji roli sehrává Černobyl i během nynější ruské invaze. Ukrajina si připomíná výročí katastrofy ve válečném stavu.

Černobylská havárie, která ovlivnila život statisíců lidí, se stala jednou z nejvýznamnějších událostí minulého století. Její ozvěny přitom přežívají dodnes.

Všechno začalo 26. dubna 1986. Brzy ráno při technické zkoušce explodoval jeden z reaktorů jaderné elektrárny, následně se uvolnil do ovzduší masivní radioaktivní mrak, který v průběhu dní přikryl značnou část východní Evropy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak Rusové rabovali Černobyl. Ukradli vybavení za miliardy, ale GPS signál vysílal dál

Sovětský svaz ale rozměr katastrofy dlouho tajil, a to nejen vůči zahraničí, ale také směrem k vlastním občanům. Symbolem tragédie se stalo dnes vylidněné město Pripjať, kde žila řada zaměstnanců elektrárny a které bylo evakuováno den po explozi.

Role Černobylu ve válce

Úděsná i fascinující historie Černobylu rezonuje Evropou i během války na Ukrajině. Černobylský areál se totiž nachází na severu Ukrajiny, nedaleko hranic s Běloruskem, a loni se tak dostal do cesty ruských invazních vojsk.

Hned v první den agrese vypukla bitva o Černobyl. Ruské jednotky oblast rychle obsadily a dostaly se i do zamořené zóny. Kyjev následně ruským vojákům vzkázal, že jelikož vnikli do radiační oblasti, zbývá jim údajně rok života. Při ruském dělostřeleckém ostřelování byly totiž údajně zasažené sklady radioaktivního odpadu.

Okupační síly si následně přes Černobyl zkrátily tažení na Kyjev a pokusily se dobýt hlavní město. To se jim ale nepodařilo. Následný ukrajinský protiútok armádu Moskvy z Černobylu vyhnal. Poslední Rus se z areálu stáhl 3. dubna 2022. Správu nad Černobylskou jadernou elektrárnou tak znovu převzala Ukrajina.

„Před 37 lety zanechala havárie Černobylské jaderné elektrárny obrovskou jizvu na celém světě,“ uvedl ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v příspěvku na sociálních sítích. „Okupant loni nejenže zabral tuto jadernou elektrárnu, ale také znovu ohrozil celý svět. Od jejího osvobození je to už více než rok a vědecké a bezpečnostní podniky se už v černobylské zóně vrátily do normálního provozu,“ doplnil Zelenskyj.

Jaderné vydírání

V souvislosti s ruskou mobilizací nových vojáků začala již dříve ukrajinská vláda znovu upozorňovat na potenciální vpád Rusů z Běloruska, útočníci by v takovém případě měli Černobyl znovu na dosah.

Motiv jaderného vydírání je ostatně během války velmi silný. Ukrajincům se sice podařilo osvobodit Černobyl, jadernou elektrárnu v Záporoží, největší svého druhu v celé Evropě, ale mají stále v držení Rusové.

Ukrajinci se proto obávají, že mohou okupanti prostřednictvím elektrárny Kyjev vydírat. A to třeba ve chvíli, kdy by se Ukrajincům povedlo při protiofenzivě prorazit na východ.

Tagy:
Černobyl válka historie radiace jaderná elektrárna Ukrajina Rusko Záporožská jaderná elektrárna ruská invaze na Ukrajinu Černobylská havárie