Pochybnosti okolo smrti herce Heribana. Pitva odhalila příčinu, úřad zvažuje případ prošetřit

Herec Daniel Heriban

Zemřel herec Daniel Heriban

Stěžoval si na bolest zad, resuscitace po zástavě srdce o den později byla neúspěšná. Smrt herce Daniela Heribana podle výsledků pitvy však způsobila akutní disekce aorty. O příčině náhlého skonu 43letého umělce informoval deník SME. Okolnosti jeho smrti vzbuzují mezi lidmi pochybnosti. Přibývají také názory, zda by se odchod herce neměl prošetřit. Úřad pro dohled nad zdravotní péčí tento krok z vlastní iniciativy zvažuje.

Smrt nadaného umělce všechny šokovala. Ačkoliv prvotní informace uváděly, že Heriban zemřel na zástavu srdce, výsledky provedené pitvy odhalily přesnou příčinu. Tou měla být akutní disekce aorty – náhlé prasknutí hlavní tepny lidského těla, která vychází ze srdce a zásobuje krví celý organismus, uvádí web SME.

Pochyby a otázky však vzbuzuje to, co náhlému skonu oblíbeného herce a čtyřnásobného držitele slovenské divadelní ceny 24. května předcházelo. Den před tím, než do jeho domu ve městě Svätý Jur zamířila záchranka, vyhledal sám Heriban lékařskou pomoc. V bratislavské nemocnici si stěžoval na nesnesitelnou bolest zad. Lékaři ho však nehospitalizovali.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Poslední fotka oblíbeného herce Heribana. Jen tři dny před smrtí se vyznával manželce

„Pokud nedošlo ke zranění nebo špatnému pohybu, mladý muž v jeho věku by neměl mít takové problémy. Při podrobném vyšetření musí lékař myslet i na možnou embolii nebo akutní infarkt srdečního svalu,“ sdělil redakci topky.sk nejmenovaný slovenský neurolog.

Pochybili lékaři?

S podobnými případy se údajně sám setkal. Pacienty posílal na kardiologii, kde se podezření často potvrdila. Dodal také, že mohli chybovat i lékaři. Takové myšlenky napadají i fanoušky oblíbeného herce. Z toho důvodu si někteří kladou otázku, zda by neměly být okolnosti Heribanovy smrt a postup lékařů při vyšetření prošetřeny.

Ke zvažování tohoto kroku však již z vlastní iniciativy přistoupil Úřad pro dohled nad zdravotní péčí. „Podle ustanovení § 43b odst. 1 písm. a) zákona č. 581/2004 Sb. o zdravotních pojišťovnách, dozoru nad zdravotní péčí a o změně a doplnění některých zákonů může úřad vykonávat dozor nad zdravotní péčí i z vlastního podnětu. Úřad v současné době tento případ posuzuje, ale zatím nemá dostatek relevantních informací. V současné době analyzujeme důvody pro výkon dozoru z vlastního podnětu," sdělila webu Čas.sk mluvčí úřadu Monika Hudecová.

Tagy: