Vraždění v Bratislavě poslance nezlomilo. Slováci partnerské soužití nezavedou

Slovenští příslušníci a příznivci LGBTI komunity vyšli do ulic po vraždách dvou gayů v centru Bratislavy.

Masakr v Bratislavě: Útočník zastřelil dva lidi

Ani vražda dvou mladých gayů a tlak veřejnosti nepřesvědčily většinu slovenských poslanců, aby pro příslušníky LGBT komunity zavedli možnost žít v oficiálním partnerském soužití. Zákonodárci návrh opoziční strany Svoboda a Solidarita (SaS) neprohlasovali – nedostal se ani do druhého čtení. Zákon by zlepšil zejména majetková práva partnerů či by jim například umožnil získávat informace v případě, že by byl jeden z nich hospitalizován.

„Tento návrh by nikomu neublížil, jen pomohl. Velmi nás překvapuje, že ani po vraždě dvou mladých lidí nedokáží politici a část společnosti překročit svůj stín. Je nám líto, že máme takové složení parlamentu,“ prohlásila po neúspěšném hlasování poslankyně za dnes už opoziční SaS Jana Bittó Cigániková.

Pro návrh hlasovalo pouze 50 ze 133 přítomných poslanců Národní rady, jež má celkem 150 členů. Pro byli zákonodárci z opozičních SaS či (většinově) z Hlas-SD, stejně tak zbývající poslanci vládní strany Za lidi a část nejsilnějšího hnutí koalice OLaNO. Proti se naopak postavilo vládní hnutí Jsme rodina, Směr-SD expremiéra Roberta Fica a také poslanci krajně pravicových uskupení Lidová strana Naše Slovensko a Republika.

Zavedení institutu partnerství by mezi homosexuály na Slovensku především napravilo majetkové podmínky, popřípadě by jim umožnilo přístup k informacím, například o zdravotním stavu, v případě, že je jeden z partnerů hospitalizován. Stejně tak by měl po smrti jednoho z partnerů přeživší nárok na vdovský či vdovecký důchod.

Bittó Cigániková po odmítnutí návrhu prohlásila, že institut mohl pomoci legitimizovat vztahy lidí „bez ohledu na škatulkování podle orientace“.

Slovenští politici LGBT často uráží

Někteří představitelé vládní koalice uvedli, že chystají vlastní návrh na pomoc LGBT komunitě, mezi nimi i premiér Eduard Heger. Je však otázkou, kdy k němu dojde. Vylepšit majetková práva osob, které žijí ve společné domácnosti, sice kabinet ve svém programovém prohlášení má, ale to vznikalo v době, kdy členem koalice byla i zmiňovaná SaS, jež před několika týdny vládu opustila. Strana jako důvod uvedla nevypočitatelné a urážlivé chování expremiéra a ministra financí Igora Matoviče, jenž je předsedou OLaNO.

Matovič a další navíc v uplynulých letech prosluli i řadou urážlivých a vulgárních výroků na adresu LGBT komunity. Loni například Matovič označil bývalého šéfa slovenských Státních hmotných rezerv Kajetána Kičuru za „buzeranta pos*aného“. Za tento výrok před pár měsíci obdržel anticenu homofob roku. Před lety navíc říkal, že si nedovede představit adopce dětí homosexuálními páry, protože podle něj by takové dítě z toho bylo „mešuge“.

Další podobné výroky má na svědomí současný předseda Národní rady, tedy jednokomorového slovenského parlamentu, Boris Kollár. Šéf hnutí Jsme rodina například před lety prohlásil, že „dva teplouši a dítě je zvrácenost“, nebo dokonce řekl, že homosexuálové „vždy byli úchyláci“ a podle něj „patří do ústavu“.

Odsuzování nenávisti jako prázdná slova

„Vyjadřujeme zklamání nad odmítnutím novely, která by zavedla partnerské spolužití. Deklarace spoluúčasti a odsuzování nenávisti vůči lidem LGBTI+ jsou jen prázdná slova, pokud nebudou naplněna konkrétními činy,“ uvedla v reakci organizace Iniciatíva Inakosť, která práva komunity hájí.

STANOVISKO K NEPRIJATIU NOVELY O PARTNERSKOM SPOLUŽITÍ Vyjadrujeme sklamanie nad odmietnutím novely, ktorá by zaviedla...

Posted by Iniciatíva Inakosť on Wednesday, October 19, 2022

Samotný návrh připravila SaS ještě před tragédií, která se minulou středu odehrála v centru Bratislavy. V gaybaru zvaném Teplárna totiž začal střílet teprve 19letý Juraj K. mladší. Zabil zde dva muže. Později na útěku se prostřednictvím sociálních sítí k činu přiznal. Důvodem byla jeho nenávist k homosexuálům. Podle vyšetřovatelů pak spáchal sebevraždu.

Tagy: