Vyšší daň z nemovitosti? Důchodci jsou v háji, tvrdí žena. Někde si však lidé nepřiplatí

Úsporný balíček výrazně zvedne daň z nemovitosti.

Daň z nemovitosti

Úsporný balíček výrazně zvedne daň z nemovitosti. Většina měst a obcí sice vyčkává, jaký bude reálný dopad na jejich hospodaření, některé radnice už ale mají jasno. Rozhodly se zvednout takzvaný místní koeficient, který se do výše daně promítne a každá obec si jej může stanovit podle svého.

Po patnácti letech se od ledna zvýší daň z nemovitosti ve Zlíně. „Jsem v situaci, která souvisí s rozpočtovým určením daní, že nemáme kde brát. Můžeme jen řešit zefektivnění našich příjmů,“ sdělil CNN Prima NEWS primátor města Zlín Jiří Korec (ANO). Těm, kdo ve městě bydlí, se ročně zvedne daň v průměru o dva tisíce korun.

„Všechno to děláme kvůli tomu, abychom vůbec měli na věci, které potřebujeme. Když se nám jako protipól stane, že nám vláda zase vezme peníze, je sice krásné, že jsme něco optimalizovali, ale jsme po zásluze potrestaní – a do budoucna nám to způsobí problémy,“ dodal primátor.

ČTĚTE TAKÉ: Kdo úsporný balíček odskáče nejvíc? Podívejte se, o kolik peněz přijdou rodiny s dětmi

Zvyšovat daň budou i další města, například Jihlava anebo Žďár nad Sázavou. „Nelíbí se mi to, ale co se dá dělat,“ řekla žena oslovená v anketě CNN Prima NEWS. „Neuděláme s tím nic,“ posteskl si dotázaný muž. „Když je člověk v důchodu a bere jen důchod, tak je v háji,“ konstatovala jiná žena.

Někde si nepohorší

Daň z nemovitosti se ve zmíněných městech zvyšuje dvěma způsoby. Za prvé stát zvýší základní sazbu v rámci úsporného balíčku, a to výrazně: ze dvou korun za metr čtvereční na tři a půl. „Máme nejnižší daně. Nižší má myslím jen Estonsko, takže je potřeba s tím něco udělat,“ řekl k tomu premiér Petr Fiala (ODS). A za druhé samospráva zvýší místní koeficient, který výslednou daň může velmi výrazně ovlivnit.

Daň z nemovitosti je zatím jako jediná výhradním příjmem měst a obcí. Radnice z ní loni získaly 12,4 miliardy korun. Ne všude ale města využijí možnost zvýšit koeficient. „Od roku 2020 jsme měli koeficient dva a vracíme se na koeficient jedna,“ sdělil pro CNN Prima NEWS starosta Ústí nad Orlicí Petr Hájek. Radní chtěli občanům odlehčit, slíbili to prý už ve volbách. „Paradoxně náš krok znamená, že lidé budou platit téměř stejně,“ doplnil Hájek.

Některá města ale tvrdí, že situace je kritická. „Inflace neznamená, že se nám zvyšuje příjem. Rostou totiž také jakékoli výdaje v rámci investic anebo provozu,“ vysvětlil zlínský primátor Korec.

Tagy: